Syn po skończeniu szkoły chce iść do pracy I sam się utrzymywać tylko będzie mieszkał,a jeszcze jest niepełnoletni brat - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 lip 2025, 21:47

NIE WIEM JAK TO ROZGRYŚĆ SYN PO SKOŃCZENIU SZKOŁY ŚREDNIEJ CHCE IŚĆ DO PRACY ,CHCE SIE SAM UTRZYMYWAĆ,A BĘDZIE TYLKO MIESZKAŁ ,CZY BĘDE MUSIAŁA UWZGLĘDNIAĆ W SKŁAÐ RODZINY JEŚLI SIE NIE BĘDZIE DOKŁADAŁ NA UTRZYMANIE RODZINY I JEGO DOCHODY CZY BĘDĄ BRANE,A JESZCZE JEST JEST JEGO NIEPEŁNOLETNI BRAT CO BĘDE POBIERAĆ ALIMENTY Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO,ORAZ JA NA RENCIE JAKO MATKA,Z GÓRY DZIĘKUJE ZA JAKIEKOLWIEK INFORMACJE,PRZECIEŻ nie zmuszę syna siłą.
DZIECI13
Praktykant
Od: 10 mar 2025, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: 17 lip 2025, 8:44

Jeżeli kończy 18 lat - składa wniosek sam na siebie i musi wpisywać matkę, chyba że ma zasądzone od niej alimenty - wtedy nie musi.
W mojej opinii we wniosku w składzie rodziny powinna być matka + rodzeństwo ( te które pobiera FA ), chyba że ktoś z rodzeństwa, nie pobiera FA, jest po ślubie czy ma dzieci i że tak powiem ma założoną swoją rodzinę.
We wniosku wpisuje się członków rodziny - a nie członków gospodarstwa domowego.
Nawet jakby poszedł na studia, mieszkał w innym mieście to matkę zawsze musi wpisać, chyba że tak jak wyżej napisałam miałby zasądzone od niej alimenty. Ale każdy przypadek jest inny, więc do kazdej sprawy podchodzi się indywidualnie
Wik7.
Referent
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 lip 2025, 9:10

Wik7. pisze:
17 lip 2025, 8:44
Jeżeli kończy 18 lat - składa wniosek sam na siebie i musi wpisywać matkę, chyba że ma zasądzone od niej alimenty - wtedy nie musi.
W mojej opinii we wniosku w składzie rodziny powinna być matka + rodzeństwo ( te które pobiera FA ), chyba że ktoś z rodzeństwa, nie pobiera FA, jest po ślubie czy ma dzieci i że tak powiem ma założoną swoją rodzinę.
We wniosku wpisuje się członków rodziny - a nie członków gospodarstwa domowego.
Nawet jakby poszedł na studia, mieszkał w innym mieście to matkę zawsze musi wpisać, chyba że tak jak wyżej napisałam miałby zasądzone od niej alimenty. Ale każdy przypadek jest inny, więc do kazdej sprawy podchodzi się indywidualnie
Odpowiadasz w ogóle nie na temat. Pani pyta czy ma wpisać syna pełnoletniego do składu rodziny, a nie czy syn ma wpisywać matkę i brata!. Odpowiadając na Pani pytanie, nie musi Pani wpisywać pełnoletniego syna w skład rodziny, jeśli jest samodzielny i podjął zatrudnienie. Wiadomo, że będzie uzyskanie dochodu i wtedy Pani możliwe, że przekroczy kryterium w funduszu. Tak więc podsumowując może Pani złożyć wniosek na FA tylko na niepełnoletnie dziecko i nie wpisywać pełnoletniego do składu rodziny. Mówimy tylko o sytuacji gdy starszy syn (pełnoletni) nie składa wniosku sam na siebie, gdyż ze względu na uzyskany dochód FA mu nie przysługuje. W przypadku gdy składane są dwa wnioski - Pani na niepełnoletnie dziecko i pełnoletni syn na siebie, składy rodzin muszą być takie same.
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x