Syn pyta o zadłużenie ojca na piśmie. Udzielić informacji? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 wrz 2017, 19:06

Witam,

tak jak w tytule. Syn dłużnika alimentacyjnego na piśmie prosi o informację, jaki jest aktualny stan zadłużenia jego ojca. Wydaje mi się, że nie mogę mu takiej informacji udzielić. Kierownik to samo mi powiedział powołując się na ustawę o ochronie danych osobowych. Ale ja tej ustawy nie znam. Nie wiem na jakiej podstawie mam mu odmówić udzielenia informacji. Proszę poradźcie coś, podpowiedzcie chociaż jakiś punkt zaczepienia, do czego mogę się odnieść. Czy mieliście już takie sytuacje?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Robyn
Praktykant
Od: 21 lut 2017, 17:38
Zajmuję się: ŚR/DO/DM/FA

Napisano: 29 wrz 2017, 7:50

Nie jest stroną postępowania, nie może żądać takich informacji
KPA:
Art. 28. Stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek.

Art. 73. § 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.

§ 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.

§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.

§ 3. Organ administracji publicznej może zapewnić stronie dokonanie czynności, o których mowa w § 1, w swoim systemie teleinformatycznym, po uwierzytelnieniu strony w sposób określony w art. 20a ust. 1 albo 2 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x