szkoła online w Angli - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 gru 2024, 14:42

Dziewczyna pełnoletnia uczy się online w szkole w Anglii, tak jakby 13 klasa "polska", czyli szkoła średnia. Rodzina mieszka w Polsce. Czy należy się jej fa?
Wiem że art. 2 pkt 13 ustawy ale jak mam sprawdzić ten obowiązek szkolny?
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 10 gru 2024, 9:24

obowiązek obowiązkiem, ale
ja bym się skupiła, na tym czy ta szkoła spełnia warunki, aby uznać ją jako szkołę
co to znaczy jakby 13 klasa polska, w PL jest 8-letnia szkoła podstawowa; 4-letnie liceum ogólnokształcące lub 5-letnie technikum lub 3-letnia branżowa szkoła pierwszego stopnia i 2-letnia branżowa szkoła drugiego stopnia lub 3-letnia szkoła specjalna przysposabiająca do pracy; szkoła policealna lub szkoła wyższa
wspomniana szkoła w Anglii to ? dla mnie nie ma czegoś takiego jak 13 klasa polska
są etapy szkolnictwa: podstawowe, średnie i wyższe
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 gru 2024, 12:18

rodzaj szkoły: college adres: 1760 Solihull Parkway, Birmingham Business Park, B37 7YD, United Kingdom
nie wiem czy ją traktować jeszcze jak średnią, czy już jak wyższą... wg naszego radcy (dziś dopiero mi odpisał) należy się bo: "Jeżeli dziecko kontynuuje naukę, uczęszczając do szkoły wieczorowej lub zaocznej, uczy się zawodu, uczęszcza na kurs doskonalenia zawodowego, to za usprawiedliwione należy uznać dalsze alimentowanie go".

Powołał się tez na wyrok sądu: Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12.02.1998 r., w sprawie o sygn. akt I CKN 499/97 wskazał, że „nawet zdobycie dwóch zawodów przez dziecko nie uwalnia rodziców od obowiązku świadczenia alimentów, jeżeli taki uprawniony podejmuje studia. Wykładnia art. 133 § 1 nie może bowiem pozostawać w oderwaniu od art. 94, który nakłada na rodziców obowiązek troszczenia się o fizyczny i duchowy rozwój dziecka i należytego przygotowania go do pracy dla dobra społeczeństwa, odpowiednio do jego uzdolnień. Jest przy tym oczywiste, że jedynie efektywne studiowanie pozwala uprawnionemu liczyć na alimentowanie go”.

Znalazłam tez Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 2 sierpnia 2022 r. III SA/Kr 393/22 - Zamieszkiwanie dziecka w kraju jako przesłanka posiadania uprawnienia do alimentów, tu chodzi o to że fizycznie 17latek przebywał w Wielkiej Brytanii i się uczył, odmowa była dlatego że nie zamieszkuje przez okres świadczeniowy w Rzeczpospolitej Polskiej. nie ma jaki rodzaj szkoły ale wiek ten sam co moja wnioskodawczyni. Cyt. z wyroku: "Odmowa przyznania przedmiotowego świadczenia obywatelom polskim pobierającym naukę za granicą, byłaby swoistą "premią" dla dłużników alimentacyjnych, w stosunku do których nie byłyby podejmowane działania regresowe. Skoro świadczenie przysługuje dziecku pobierającemu naukę w kraju, to odmienne traktowanie dziecka uczącego się za granicą, gdzie koszty utrzymania są z reguły wyższe, byłoby nielogiczne i stanowiłoby swoistą dyskryminację tego dziecka" - sąd nie badał czy spełnia wymagania pod kątem szkoły.

Proszę o jakieś sugestie :)
anavika
Referent

Napisano: 10 gru 2024, 13:20

tu piszesz, że nauka online więc zakładam, że przebywa w Polsce
ja nie jestem przeciwna,jak się należy to przyznać jak najbardziej
piszesz college
Polskim odpowiednikiem college są studia licencjackie, których absolwenci uzyskują tytuł licencjata.
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 gru 2024, 13:32

tak, przebywają w Poslce, w pierwszym odruchu byłam pewna że się należy, ale jak zaczęła się wgłębiać to "zgłupiałam" :roll: Dzięki za pomoc :)
anavika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x