Witajcie,
mam pytanie czy w Waszych placówkach dyrekcja zapewnia szkolenia dla pracowników. Jeśli tak to jakie? Czy macie jakieś propozycje godne polecenia, sprawdzonych szkoleniowców? Czy organizujecie szkolenia u siebie czy może dyrekcja wysyła pojedyncze osoby na szkolenia i kursy zewnętrzne?
szkolenia
Re: szkolenia
Szkolenia wewnętrzne jako małe formy. Staram się wysyłać wychowawców na studia podyplomowe - u nas organizowane są bezpłatnie przez ROPS. Teram mam jednego wychowawcę. Kursy doskonalące dwu lub trzy dniowe też organizowane przez ROPS. Jak zostaje trochę kasy to wypłacam niedużą refundację. Wychowawcy muszą się szkolić - nie ma wyjścia. W zeszłym roku 6 osób skorzystało z kursów i szkoleń. Mam nadzieję, że w tym roku będzie to jeszcze więcej. Jak przychodzi wychowawca i mówi, że znalazł dobre szkolenie natychmiast delegacja i leć człowieku po wiedzę.
A czy ktoś z Was ma jakieś namiary na studium lub szkolenie z pomocy psychologicznej. Cos takiego chciałabym zrobić jako wychowawca. Bliżej Lublina lub Rzeszowa ostatecznie może być Warszawa.
U nas też są szkolenia, ale dyr niechętnie puszcza zwłaszcza na dwu-trzy dniowe, bo wtedy trzeba takiego wychowawcę zastąpić na dyżurze a dla niego to kłopot i zamieszanie ( tak twierdzi).częściej są szkolenia dla wszystkich u nas w placówce
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas niestety nie ma żadnych szkoleń, a o sfinansowaniu podyplomówki można tylko pomarzyć
Jak ktoś chce podnosić kwalifikacje to na własny koszt.

a ktos dysponuje wiedzą o ciekawych i przydatnych w naszej pracy szkoleniach w woj.dolnoslaskim lub Wrocławiu?
Jeśli chodzi o szkolenia we Wrocławiu to moim zdaniem ciekawą ofertę ma Dolnośląskie Centrum Psychoterapii. Są tam niezłe tematyczne szkolenia, zarówno dla specjalistów jak i wychowawców.
W dużych miastach ze szkoleniami nie ma problemu. W poznaniu również jest Centrum Psychoterapii i Szkoleń Psychologicznych z propozycjami szkoleń skierowanych do osób pracujących w placówkach. Bywa także, że ROPS-y organizują bezpłatne podyplomówki z zarkesu pracy z rodziną lub socjoterapii. Niestety mam wrażenie, że dotyczy to miast, które mają lepszy dostęp do ośrodków akademickich i porządnych wydziałów psychologicznych.
Ja od dłuższego czasu szukam czego konkretnego w Szczecinie, który niestety bardzo blado wygląda na tej mapie szkoleń. Może Wy macie jakieś namiary?
W dużych miastach ze szkoleniami nie ma problemu. W poznaniu również jest Centrum Psychoterapii i Szkoleń Psychologicznych z propozycjami szkoleń skierowanych do osób pracujących w placówkach. Bywa także, że ROPS-y organizują bezpłatne podyplomówki z zarkesu pracy z rodziną lub socjoterapii. Niestety mam wrażenie, że dotyczy to miast, które mają lepszy dostęp do ośrodków akademickich i porządnych wydziałów psychologicznych.
Ja od dłuższego czasu szukam czego konkretnego w Szczecinie, który niestety bardzo blado wygląda na tej mapie szkoleń. Może Wy macie jakieś namiary?
Oprócz szkolenia - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
rodzina zaprzyjazniona
zwolnienia w placówce
witam
Arkusz badań i obserwacji pedagogicznych
wyrównanie pensji
pracownicy socjalni w placowkach
pełnoletni wychowanek
program do grafików
marta
...takie czasy......
RODZINA ZASTĘPCZA/ ADOPCYJNA
Kwalifikacje zawodowe w MOW i MOS
Placówki jako samodzielne jednostki budzetowe
Kto współpracuje w szczególności z asysentem rodziny?
Co z reulaminami
ochr