Tak, MPiPS wydało komunikat, w którym pisze: "..przepis, ani jakikolwiek inny przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie uzależnia przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, opiekunowi osoby niepełnosprawnej (zobowiązanemu do alimentacji na rzecz niepełnosprawnego członka rodziny), od kolejności alimentacji określonej w przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Oznacza to, że spośród osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny względem osoby niepełnosprawnej, uprawnionych do ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy (są to w szczególności krewni w linii prostej, rodzeństwo ale także współmałżonek), świadczenie to przysługuje opiekunowi, który sprawuje opiekę, pierwszy złoży wniosek i spełnia inne warunki ustawowe.Tom. pisze:odpowiadamy na pytanie, skoro pyta o wnuczkę to ja rozumiem, że dzieci juz zostały z jakichś powodów wykluczone
a i tak ci zaraz napiszą, że MPiPS wydał komunikat i kolejności przy SZO nie ma
a jak ona tę opiekę niby sprawuje, zabiera babcię ze sobą do szkoły na lekcje? Jakoś tego nie widzę.magdalena 61 pisze:czyli mogę przyznać mam oświadczenie wnuczki że sprawuje opiekę i wywiad że opieka jest sprawowana