SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 20 sie 2015, 14:11

Raczej odwrotnie. Czytałaś w ogóle komentarze w wątku?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 14:58

Skupiacie się wszyscy nad kwestią "nauki " wnuczki, a pomijacie kwestię, czy w ogóle wnuczka (jeśli są dzieci, czyli osoby bliższe pokrewieństwu) jest uprawniona do SZO. Proszę zapoznać się z treścią działu III KRiOP, w szczególności z art. 132.
ODA

Napisano: 20 sie 2015, 15:05

odpowiadamy na pytanie, skoro pyta o wnuczkę to ja rozumiem, że dzieci juz zostały z jakichś powodów wykluczone ;)
a i tak ci zaraz napiszą, że MPiPS wydał komunikat i kolejności przy SZO nie ma :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 sie 2015, 17:10

Jak się zignoruje kompletnie odniesienie do KRiO, to faktycznie kolejności nie ma :P Jak się szybko czyta, można nie zauważyć.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 11:53

Tom. pisze:odpowiadamy na pytanie, skoro pyta o wnuczkę to ja rozumiem, że dzieci juz zostały z jakichś powodów wykluczone ;)
a i tak ci zaraz napiszą, że MPiPS wydał komunikat i kolejności przy SZO nie ma :lol:
Tak, MPiPS wydało komunikat, w którym pisze: "..przepis, ani jakikolwiek inny przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych, nie uzależnia przyznania prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, opiekunowi osoby niepełnosprawnej (zobowiązanemu do alimentacji na rzecz niepełnosprawnego członka rodziny), od kolejności alimentacji określonej w przepisach Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Oznacza to, że spośród osób na których ciąży obowiązek alimentacyjny względem osoby niepełnosprawnej, uprawnionych do ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy (są to w szczególności krewni w linii prostej, rodzeństwo ale także współmałżonek), świadczenie to przysługuje opiekunowi, który sprawuje opiekę, pierwszy złoży wniosek i spełnia inne warunki ustawowe.

.. a zgodnie z art. 132 KRiO obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy gdy...". Tak więc zależy jak się czyta/ rozumie też komunikat MPiPS. A że samo "Ministerstwo" uważa, że "ogólnie" kolejności nie ma , to już pozostawiam bez komentarza.
ODA

Napisano: 21 sie 2015, 11:58

magdalena 61 pisze:czyli mogę przyznać mam oświadczenie wnuczki że sprawuje opiekę i wywiad że opieka jest sprawowana
a jak ona tę opiekę niby sprawuje, zabiera babcię ze sobą do szkoły na lekcje? Jakoś tego nie widzę.
A masz wywiad zrobiony, pracownik socjalny potwierdził ci w wywiadzie że wnuczka ucząca się 5 dni w tygodniu co najmniej 8 godzin dziennie sprawuje stałą osobiście sprawowaną opiekę ?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x