pan pobiera SzO. W dniu 05.05.2019 r. ukończył 65 rok życia i złożył dokumenty w ZUS odnośnie ustalenia prawa do emerytury. Czy ja czekam jak przyjdzie do mnie z tą decyzją i dopiero wtedy uchylam Szo czy już powinnam wstrzymać wypłaty?Tylko na podstawie czego wstrzymam.
Nic nie wstrzymujesz...normalnie płacisz aż będzie decyzja ZUS. Jeżeli gość we wniosku do ZUS zaznaczył ,że pobiera szo --ZUS napisz do ciebie pismo i ewentualną nadpłate szo przekaże na konto OPS
nie wiedziałm, że zus mnie o tym poinformuje. A jak ten pan napisałby mi o uchylenie szo i ja przyznałabym mu tylko i wypłciła za okres 01.05.2019 do 04.05.2019 r? to byłoby źle?
No niby nie ....ale jeżeli ZUS odmówi przyznania emerytury...i potrwa to np do połowy czerwca lub kilka miesięcy-- wtedy nie będziesz mogła wyrównać tylko przyznasz od miesiąca złożenia wniosku.
Moim zdaniem zwrot przez ZUS dotyczy wyłącznie zasiłku pielęgnacyjnego (art. 16 ust. 7), a jeśli chodzi o szo to wnioskodawca musi chyba zwrócić świadczenie wraz z odsetkami ponieważ nie ma takiego zapisu przy szo. Nie wiem czy dobrze myślę.