Pomóżcie, bo już jestem głupia... Kobietka złożyła wniosek na szo na męża. Problem polega na tym, że jest rolnikiem, złożyła oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego, jednakże podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS. Czy w takim przypadku przyznajecie szo??
A to zajrzyj do przepisów, czy jest w nich negatywna przesłanka o podleganiu ubezpieczeniu z innych tytułów.
Bo z tego co ja widze w swoich przepisach, to została uchylona.
ja uważam że do końca grudnia osoba musi zrezygnować z zatrudnienia bo tego nie uchylili
ja dałam poprzednio odmowę rolniczce sko przyznało
a na nowy okres też dałam odmowe bo uważam że przepis się nie zmienił ... czekam na odp z sko
Wiem, że uchylono ten przepis o podleganiu ubezpieczeniu z innych tytułów. Z pracy nie zrezygnowała, bo nigdy nie była zatrudniona, "od zawsze" że tak powiem prowadziła gospodarstwo rolne. Więc dam jej odmowę, jeśli chce to niech się odwołuje, chyba, że w styczniu przyjdzie ponownie...
A ja ma kobietkę która ma niecały ha i jest ubezpiezona dobrowolnie jako domownik, sama płaci za siebie składki do KRUS.Pytanie brzmi... czy musi teraz zrezygnować z opłacania ich i my musimy opłacać za nią... kobietka nie bardzo chce bo boi się, że nie zalicza jej do emerytury tego co opłacała tyle lat...