SZO a umowa o dzieło - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 gru 2013, 12:46

czy umowa o dzieło liczy się jako rezygnacja z zatrudnienia do SZO
~Aga

Napisano: 23 gru 2013, 12:55

przeczytaj definicję zatrudnienia w ustawie
~iwąka

Napisano: 23 gru 2013, 12:55

uważam ze tak, jedynie co nie można zrobić uzysku i utraty
~ola

Napisano: 23 gru 2013, 13:16

kobieta złożyła wniosek o SZO na babcie końcem listopada, napisała oświadczenie, że była zarejestrowana w PUP, nie podejmuje zatrudnienia itd. daliśmy odmowe.
Teraz przyniosła odwołanie i dołączyła umowe o dzieło z 30.07.2013 gdzie zakończenie dzieła nastąpiło 08.09.2013. Wspomnę jeszcze, że przy składaniu wniosku nie wspomniała słowem o w/w umowie twierdziła cały czas, że nie podejmuje i nie podejmowała zatrudnienia bo cały czas zajmuje się babcią.

A i jeszcze jedna ciekawostka: Wcześniej czyli w lipcu 2013 ( na okres 2012/2013) złożyła również wniosek my oczywiście daliśmy odmowę, odwołała się do SKO- utrzymali naszą decyzje w mocy więc odwołała się do sądu, którego oczywiście nie poinformowała o zatrudnieniu od lipca 2013.

Proszę podpowiedzcie jak do tego się zabrać?
~Aga

Napisano: 23 gru 2013, 13:27

umowa o dzieło jest zatrudnieniem, ale w ja bym sprawdził jak jest spisana umowa o dzieło. Bo może być tak, że jest zawarta bez określenia czasookresu, tylko określa, że osoba ma wykonać jakieś \"zadanie\" a może być tak, że w tej umowie zawarty jest okres czyli, że jakieś zadanie ma wykonać do..... dnia. Gdyby tak było to ona nie zrezygnowała z pracy tylko umowa zakończyła się z dniem 08.09.2013 r. , wygasła samoistnie.
~ja

Napisano: 23 gru 2013, 13:32

Mam podobną sprawę. Panipo utracie św. piel. z dniam 30 czerwca złozyła wniosek o szo w sierpniu na ojca. Dałam odmowę bo Pani przed św. pl długo nie pracowała, była zarejestrowana w PUP. Teraz Pani zatrudniła się na umowę o dzieło na dwa tygodnie po czym ją rozwiazała i złożyła wniosek o szo . Powiem szczerze miałam i mam wątpliwości . Przyznałam po konsultacjach z kierownictwem, z SKO, z wydziałem kontroli UW (sporządziłam notatkę służbową z tej rozmowy ) i sz...g mnie trafia. Ale co ???
~ek

Napisano: 23 gru 2013, 13:50

ek ale ta twoja Pani rozwiązała umowę, a moja pracowała przez cały czas kiedy obowiązywała w odwołaniu tylko napisała, że od 08.09.2013 rozwiązała ją i zajmuje się babcią czyli od dnia zakończenia umowy ( jak mogła ją rozwiązać skoro ona sama wygasła) i jak ja mam to potraktować jako rezygnację bo nie podpisała kolejnej umowy. POMOCY
~Aga

Napisano: 23 gru 2013, 16:33

JA MIAŁAM TAKI PRZYPADEK ZE pANI NIE PODPISAŁA KOLEJNEJ UMOWY, PRZYNIOSŁA PISMO OD PRACODAWCY ZE W ZWIĄZKU Z OPIEKĄ NAD MATKĄ pANI x ODMÓWIŁA PRZEDLUZENIA UMOW. dAŁAM ODMOWĘ A SKO PRZYZNALO JEJ SPECJALNY ZASIŁEK OPIEKUŃCZY.
~JOANNA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x