szo czy świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 mar 2018, 11:44

czy matce w związku z opieka nad synem (znaczny stopień, 25 lat kończy we wrześniu 2018 r.)niepełnosprawność istnieje od 07.12.2017 r (taka data w orzeczeniu)należy się świadczenie pielęgnacyjne czy szo????? syn jest w zatrudnieniu od 25.07.2017 r.
matka ma gospodarstwo(składki już 30 lat opłaca) - jak to z tym KRUSEM???? ona mówi że chce sama sobie dalej opłacać
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 06 mar 2018, 14:51

Nie należy się świadczenie pielęgnacyjne, bo z tego wywnioskowałam niepełnosprawność nie powstała przed 18 rokiem życia ani w trakcie nauki, no chyba, że się zaocznie uczył w grudniu? Co do składek to warunkiem otrzymania świadczenia jest m.in rezygnacja z prowadzenia gospodarstwa rolnego, czyli jak zrezygnuje to nie może sobie sama opłacać składek tylko KRUS musi zmienić tytuł i wtedy zobowiązany do opłacania składek jest Wójt opłaca ale w jej przypadku Wójt też nie może opłacać, bo ma 30 lat składkowych więc po prostu KRUS ją wywali. Zostaje opłacanie składek do ZUS.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 06 mar 2018, 15:58

odeślę ją do KRUSu, niech tam się dowie, bo w tamtym roku miałam ojca który złożył na świadczenie pielęgnacyjne na dziecko i KRUS wystawił mi zaświadczenie że żona będzie za niego opłacać składki.
czy składają wam oświadczenie że opłacają składki w KRUS???? a do zdrowotnej też muszę ją zgłosić do ZUS - nie ma wyjscia????
matka jest rozwódką, więc nie ma kto jej zgłosić do zdrowotnego
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 07 mar 2018, 9:26

U mnie się tak jeszcze nie zdarzyło, żeby ktokolwiek inny niż Wójt opłacał składki społeczne za osobę pobierającą świadczenie, według mnie jest to sprzeczne z ustawą ale widocznie interpretacje KRUS są różne. Składają nam oświadczenie, że nadal chcą podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, a po wydaniu naszej decyzji zgłaszają się do KRUS.
Do zdrowotnego zgłosić skoro nie ma się u kogo ubezpieczyć.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x