SZO dla bezrobotnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 gru 2013, 22:24

Osoba wypowiedziała umowę, zwolniona z pracy w lipcu 2012r, następnie zarejestrowana w urzędzie pracy do nadal, obecnie chce ubiegać się o specjalny zasiłek opiekuńczy, jak zwalniała się z pracy matka miała orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności na trwale. Czy przyznać świadczenie jak wyrejestruje się z urzędu pracy?
~Nina

Napisano: 16 gru 2013, 23:34

nie
~Julia

Napisano: 16 gru 2013, 23:46

tak
~karampichu

Napisano: 16 gru 2013, 23:54

poczytajcie trochę wyroków sądowych WSA lub NSA dostępnych na stronie orzeczenia.nsa to nie będziecie musieli zadawać pytania. Bezrobotny jak najbardziej ma prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego !!!
~xyz

Napisano: 17 gru 2013, 0:07

dla mnie wyrok sądu, to indywidualna interpretacja w konkretnym przypadku - nawet jeśli SKO się na wyroki powołuje. Uznałabym, że rezygnacja z zatrudnienia miała bezpośredni związek z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną. Orzeczenie już było kiedy osoba ubiegająca się o SZO zrezygnowała z zatrudnienia. Dla mnie mogła być zarejestrowana w urzędzie pracy - przecież stan zdrowia osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności raz się poprawia, a raz pogarsza. Zwykle wywiad środowiskowy potwierdza lub zaprzecza takiemu stanowi rzeczy.
~karampichu

Napisano: 17 gru 2013, 10:28

Czy ktoś był na szkoleniu lub miał kontrolę z Urzędu Wojewódzkiego w tej sprawie
~Nina

Napisano: 17 gru 2013, 11:00

\"Bezrobotny jak najbardziej ma prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego !!! \"

Twoja stara ma prawo. A wyroki WSA, NSA, CBA i wszystkie inne mnie kompletnie nie interesują jeśli nie dotyczą bezpośrednio moich decyzji. Bezrobotnym zarejestrowanym walę odmowy i SKO utrzymuje, ale temu/tej bym przyznał - jeśli w momencie rezygnacji matka miała znaczny.
~Iks

Napisano: 17 gru 2013, 16:05

???
~Nina

Napisano: 17 gru 2013, 16:14

czemu zarejestrowała sie w urzędzie pracy?
~nina :)

Napisano: 17 gru 2013, 16:39

Bo nie wiedziałe, że może ubiegać się o zasiłek opiekuńczy
~Nina

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem