Osoba wypowiedziała umowę, zwolniona z pracy w lipcu 2012r, następnie zarejestrowana w urzędzie pracy do nadal, obecnie chce ubiegać się o specjalny zasiłek opiekuńczy, jak zwalniała się z pracy matka miała orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności na trwale. Czy przyznać świadczenie jak wyrejestruje się z urzędu pracy?
poczytajcie trochę wyroków sądowych WSA lub NSA dostępnych na stronie orzeczenia.nsa to nie będziecie musieli zadawać pytania. Bezrobotny jak najbardziej ma prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego !!!
dla mnie wyrok sądu, to indywidualna interpretacja w konkretnym przypadku - nawet jeśli SKO się na wyroki powołuje. Uznałabym, że rezygnacja z zatrudnienia miała bezpośredni związek z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną. Orzeczenie już było kiedy osoba ubiegająca się o SZO zrezygnowała z zatrudnienia. Dla mnie mogła być zarejestrowana w urzędzie pracy - przecież stan zdrowia osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności raz się poprawia, a raz pogarsza. Zwykle wywiad środowiskowy potwierdza lub zaprzecza takiemu stanowi rzeczy.
\"Bezrobotny jak najbardziej ma prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego !!! \"
Twoja stara ma prawo. A wyroki WSA, NSA, CBA i wszystkie inne mnie kompletnie nie interesują jeśli nie dotyczą bezpośrednio moich decyzji. Bezrobotnym zarejestrowanym walę odmowy i SKO utrzymuje, ale temu/tej bym przyznał - jeśli w momencie rezygnacji matka miała znaczny.