SZO dla syna, czy współmałżonek musi mieć orzeczenie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 06 maja 2019, 10:16

Czy współmałżonek musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności aby móc SZO przyznać dla dziecka?
W moim przypadku współmałżonek ma emeryturę a wniosek na SZO składa syn.
1974
Referent
Od: 13 kwie 2014, 19:43
Zajmuję się: ŚR/FA/ST

Napisano: 07 maja 2019, 15:22

Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
MRASINSKA
Praktykant
Od: 23 maja 2018, 8:25
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 07 maja 2019, 15:33

Szo można przyznać synowi nawet jeśli w składzie rodziny osoby wymagającej opieki ma oboje rodziców. Ważne jest aby wspólnie spełnili kryterium dochodowe. Tu nie ma zapisu, że drugi rodzic musi mieć orzeczenie.
Szczerość jest trudniejsza od matematyki
AniaWar
Praktykant
Od: 05 kwie 2019, 14:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 08 maja 2019, 8:02

MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...
Kryterium dochodowe nie jest przekroczone...
1974
Referent

Napisano: 08 maja 2019, 8:04

1974 pisze:
MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...
Kryterium dochodowe nie jest przekroczone...
no i przyznajesz :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2019, 8:14

Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
1974
Referent

Napisano: 08 maja 2019, 8:15

1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2019, 8:23

ewalu pisze:
1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.
Dlatego pytam jak robicie...
Ostatnio zmieniony 08 maja 2019, 8:31 przez 1974, łącznie zmieniany 1 raz.
1974
Referent

Napisano: 08 maja 2019, 8:28

nie ma takiego zapisu w ustawie
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2019, 14:08

1974 pisze:
ewalu pisze:
Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.
Dlatego pytam jak robicie...
a co ustalił pr. socjalny w wywiadzie? Jeśli syn się zajmuje to przyznaj
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x