Czy współmałżonek musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności aby móc SZO przyznać dla dziecka?
W moim przypadku współmałżonek ma emeryturę a wniosek na SZO składa syn.
Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
no i przyznajesz1974 pisze:Syn składa wniosek na SZO na ojca, który ma znaczny stopień. Jego matka otrzymuje emeryturę, nie ma orzeczenia...MRASINSKA pisze:Współmałzonek musi miec jedną z wymienionych w ustawie negatywnych przesłanek art. 16a ust. 1. A co z drugim współmałżonkiem? Dlaczego on/ona nie składa wniosku na SZO na dziecko tylko syn?
Kryterium dochodowe nie jest przekroczone...
no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.ewalu pisze:no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
a co ustalił pr. socjalny w wywiadzie? Jeśli syn się zajmuje to przyznaj1974 pisze:Mam problem w tym, że żona w pierwszej kolejności powinna opiekować się mężem. Ma emeryturę, nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, więc pobieranie emerytury nie zwalnia jej z obowiązku alimentacyjnego względem męża. Dlatego mam dylemat, czy mogę przyznać SZO dla syna. Pytałam w różnych OPS-ach, wszyscy skłaniają się ku odmowie i odwołaniu strony do SKO. Wiem, wiem, jest komunikat ministerstwa dotyczący braku kolejności ubiegania się o specjalny zasiłek opiekuńczy ale jak wiadomo, komunikaty nie są źródłem prawa.ewalu pisze:no ale z czym masz problem? bo nie rozumiem1974 pisze:Może ktoś dał odmowę w takim przypadku i strona odwoływała się? Jakie było postanowienie SKO?
Dlatego pytam jak robicie...