odmówiłem szo (osobie bezrobotnej) ze wzgledu na brak rezygnacji z pracy i nadal chcę to podtrzymać. Potrzebuję mocnych argumentów. Jak możecie to prześlijcie mi części Waszych dec dotyczacej tej kwestii lub jak macie jakieś namiary na wyrok sądu lub dec sko podtrzymującą dec odmowną ze względu na brak rezygnacji z pracy to dajcie jakiś namiar
No to napisz to samo co pewnie już napisałeś, że osoba aby mogła zrezygnować z pracy to musiała być zatrudniona, skoro nie była to nie mogła zrezygnować, a to jest jedna z przesłanek warunkująca przyznanie szo. Jak SKO się nie zgadza to niech przyzna
opis sytuację jaka miała miejsce tj; że osoba potrzebująca opieki posiada orzeczenie o ......stopniu niepełnosprawności od dnia .... Jak wynika z materiału zgromadzonego w sprawie osoba sprawująca opiekę nie pracowała a więc nie zrezygnowała z zatrudnienia, nie przedstawiła świadectwa pracy a zgodnie z art. 16 a ust 1 i tu cytuje cały artykuł ....
Kolegium daje do ponownego rozpatrzenia i w uzasadnieniu cos tam napisali. Zapewne jakieś uwagi. Więc podtrzymaj swoja decyzję dokładajac w uzasadnieniu to o co chpodziło kolegium.
wiecie co mniej wiecej napisali - zrównali niepodejmowanie pracy z rezygnacją z pracy a dodatkowo miałbym zbadać intencje Strony odnośnie niepodejmowania pracy
no to się wywiad dokładny kłania. Czy osoba sprawująca opiekę nie podejmował pracę ze względu na chorą osobę. Od kiedy orzeczenie a kiedy była zwolniona. Może dyscyplinarnie? czy zajmowała sie cześniej i zajmuje tą osobą. Czy tylko tak dla kasy?
napisz im dobitnie, że wola ustawodawcy jest, by SZO przysługiwało osobom jeżeli REZYGNUJĄ Z ZATRUDNIENIA LUB INNEJ PRACY ZAROBKOWEJ co zresztą wyraźnie zapisali w art. 16a.
a zapis o NIEPODEJMOWANIU PRACY jest w art. dotyczącym świadczenia pielęgnacyjnego.