Szo kontra świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 08 wrz 2021, 10:34

Ja aktualnie mam podanie od 01.06.2021 r.
przeszukuję lex'a. jak coś znajdę dam znać.
Pracownik SKO z którym rozmawiałam w sumie nie narzucał uchylenia na bieżąco.
JoannaDarc
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 09 cze 2017, 13:22
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 08 wrz 2021, 12:23

Tyle znalazłam:
"Mając na uwadze przedstawioną w ww. uzasadnieniu sądu ocenę prawną i wskazania, co do dalszego postępowania organ winien rozpoznać złożony przez Stronę wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego pozytywnie i przyznać omawiane świadczenie z uwzględnieniem przepisów regulujących sposób ustalania daty początkowej przysługiwania świadczenia pielęgnacyjnego. Świadczenie pielęgnacyjne powinno zostać zatem przyznane od miesiąca kwietnia 2017 r. (art. 24 ust. 2 u.ś.r.)" (Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 26 kwietnia 2018 r. II SA/Po 39/18)
oraz
"Natomiast w ocenie autora w omawianej sprawie brak będzie podstaw do stwierdzenia nienależnie pobranych świadczeń w formie zasiłku dla opiekuna. Trudno będzie bowiem zakwalifikować zaistniałą sytuację pod którykolwiek z przypadków określonych w art. 30 ust. 2 u.ś.r. "

"Wydaje się zatem, iż prawidłowo organ wydając decyzję przyznającą Stronie od kwietnia 2017 r. świadczenie pielęgnacyjne powinien ewentualnie uwzględnić określając wysokość przyznanego świadczenia za okres od kwietnia do dnia orzekania w sprawie, iż część kwoty odpowiadająca wysokości zasiłku dla opiekuna została już Stronie wypłacona i za ww. okres przyznać świadczenie pielęgnacyjne w wysokości odpowiednio niższej."
JoannaDarc
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 09 cze 2017, 13:22
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 13 wrz 2021, 9:28

Widziałam ogłoszenie kancelarii o pomocy osobom uprawnionym do szo, żeby dostawały większą kwotę. Kancelarie wyczuły biznes ;).
Mieliśmy jedną taką sprawę, też było zawirowanie z decyzją bo pani brała zdo i nie chciała uchylać dopóki nie dostanie śp. Po uchyleniu decyzji o zdo kolegium przyznało na bieżąco.
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x