szo po świadczeniu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 wrz 2014, 15:01

Witam!
Proszę uświadomcie mnie
Kobieta bierze świadczenie pielęgnacyjne na córkę (nie chcę jej wprowadzić w błąd) Zadzwoniła z pytaniem czy jeżeli ona poszłaby do pracy - wiadomo śp się nie należy ale czy w tym momencie babcia może starać się o szo na tę wnuczkę.
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2014, 15:25

jeżeli babcia ma na dzień składania wniosku (puki co) o szo rezygnację z pracy na poczet opieki babcia nie ma swojego świadczenia (renta emerytura) i zmieszczą się w kryterium to czego nie
ensiferum

Napisano: 29 wrz 2014, 15:36

Starać się może, ale ja bym dał odmowę. To nie jest świadczenie dla wybranej osoby w rodzinie która się opiekuje, tylko dla osoby która zmuszona jest zrezygnować (albo nie podejmować) w celu sprawowania opieki. Babcia pewnie nie pracuje dlatego, że jest w wieku poprodukcyjnym, a nie dlatego, że zmusza ją do tego konieczność opieki. W tej rodzinie adresatem świadczenia jest ewidentnie matka dziecka - w związku z koniecznością opieki nie pracuje, tylko zajmuje się chorą, a państwo rekompensuje jej utracony dochód przez świadczenie pielęgnacyjne. Jeśli matka pójdzie do pracy, to znaczy, że konieczności opieki nie ma.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x