SZO -PUP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 lis 2014, 10:10

Witam
Mam pytanko. Pani zrezygnowała z pracy z dniem 06.05.2014 (ma zaświadczenie od pracodawcy, ze zrezygnowała z pracy w związku z opieka nad bratem), nie wiedziała że może ubiegać się o SZO i 07.05.2014r., zarejestrowała się w PUP. 20.05.2014r., złożyła u nas wniosek dostała odmowe bo było przekroczenie kryterium. Teraz przychodzi z nowymi dochodami za 2013 i się dochodów łapią ale nadal jest zarejestrowana w PUP, teoretycznie i praktycznie posiada rezygnacje ale jest PUP czy w tej sytuacji jeśli mi się wyrejestruje z PUP to może dostać SZO czy nie.
Zuzanna81

Napisano: 13 lis 2014, 10:23

Rejestracja w pupie nie jest przeszkodą. Przeciez to nie jest podjęcie pracy, zeby miała z tego rezygnować.
Ale zgłosic w pupie, że pobiera szo powinna, to ją wtedy wyrejestrują.
m&m

Napisano: 13 lis 2014, 11:29

Może ktoś jeszcze ??
Zuzanna81

Napisano: 13 lis 2014, 12:45

Ale co ty chcesz jeszcze wiedziec?
Rezygnacja z pracy nawet z odpowiednią adnotacją w trakcie trwania orzeczenia jest. I jesli teraz, w tym okresie zasiłkowym spełnia kryterium dochodowe nie masz żadnej podstawy prawnej odmówic jej tego szo.
I pomysl logicznie. Ludzie rezygnujac z pracy na rzecz sprawowania opieki pozostają bez niczego, bez dochodu, bez ubezpieczenia, to rejestrują sie pupie, zeby zyskac chociaz to ubezpieczenie zdrowotne, bo bez niego nie mogli by korzystać z bezpłatnej opieki medycznej, z refundacji leków. Także nie ma zadnych powodów, żeby taką rejestrację traktowac jako powód do odmowy.
m&m

Napisano: 13 lis 2014, 12:50

O widzisz jak się ładnie ze mną zgadzasz :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 13:08

Alez to nie jest takie do konca zgadzanie sie z tobą. Tu nikt nie będzie zmuszony do robienia żadnych korekt, żeby ją wyrejestrowywać np. trzy miesiące wstecz i to pomimo, ze juz sama wczesniej się wyrejstrowała z określoną datą, a co miesci sie w kwestii zastosowania odpowiedniego artykułu. Bo inaczej u nas bardziej opłaca sie nie pracowac tylko byc zarejestrowanym w urzędzie pracy niz zrezygnowac z pracy.
m&m

Napisano: 13 lis 2014, 15:01

Ale cóż Cię i każdego innego pracownika świadczeń obchodzi robienie korekt przez instytucję z którą ani Ty, ani strona, ani organ właściwy nie masz absolutnie żadnego związku? Przecież sama o tym wczoraj pisałaś i starałaś się mnie przekonać, że "spełniam wymagania pupu".
m&m pisze:pomimo, ze juz sama wczesniej się wyrejstrowała z określoną datą
A to nie jest żaden argument, ani do odmowy, ani za przyznaniem, ani za brakiem korekt. Zresztą, nie rozmawialiśmy o tym przypadku (który de facto nie różni się w sposobie podejścia od omawianego). Ty twierdziłaś, że ludzie olewają wyrejestrowania i nikt do PUP nie chodzi jak nie musi podpisać listy, albo odebrać kasy.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 18:21

Robienie korekt w wielu przypadkach jest nieuniknione, ale juz nie przesadzajmy,. W tym konkretnym przypadku zgłoszenie nalezy swiadczeniobiorcy, bez wnikania w to organu przyzjącego świadczenie. Ale nawet jakby nie zgłosiła w pupie, ze dostała szo, to nic by sie nie stało. Zostałaby i tak wkrótce wyrejestrowana przez nich samych.
I trochę pokrętnie rozumujesz moje wypowiedzi.
Ale niestety jesli tylko nie jestesmy zmuszeniem do dokonania pewnych formalności, to ich nie dopełniamy, tym bardziej jesli z tytułu ich niedopełnienia nie grożą nam żadne konsekwencje.
m&m

Napisano: 13 lis 2014, 18:39

Ja dziewczynie dałam odpowiedz trochę z przekorą, ale czy osoba powinna sie wyrejestrować z pupy,żeby otrzymać swiadczenie najwłaściwszą odpowiedz daje nam ustawa o wypłacie zdo, która w przypadku rejestracji w pupie dopuszczała wypłatę tylko zaległego swiadczenia, do biezących wypłat takie osoby musiały sie wyrejestrować.
m&m

Napisano: 13 lis 2014, 20:14

m&m pisze:bez wnikania w to organu przyzjącego świadczenie
Nigdy nie wnikam, ale pouczyć mi wypada.
m&m pisze:jesli tylko nie jestesmy zmuszeniem do dokonania pewnych formalności, to ich nie dopełniamy, tym bardziej jesli z tytułu ich niedopełnienia nie grożą nam żadne konsekwencje.
No tu zauważasz problem znacznie szerszy i obejmujący nie tylko świadczenia opiekuńcze. Ludzie olewają przepisy, nagminnie. Niestety często olewają je również urzędnicy, a ja bym za to normalnie krzyżował na głównym placu miasta, bo psują opinię całej klasie.
m&m pisze:do biezących wypłat takie osoby musiały sie wyrejestrować.
U mnie PUP dostał listę osób i przyznanych świadczeń i wyrejestrował masowo odpowiednio od daty przyznania - totalnie bezobsługowo ze strony petenta.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x