to ja juz naprawdę nie wiem. jak przyznam szo i ta pani pójdzie z ta decyzją do krus, , to krus przyśle nam obciążenie i my na konto krus płacimy. tak robię, wy nie?
No i będziesz płacić składki społeczne( emerytalno rentowe) do KRUS zgodnie z Ich decyzją
Natomiast ubezpieczenie zdrowotne to nie Twoja sprawa. Mąż powinien ustalić to wg swojego statusu. Jeżeli może być ubezp. w KRUS to do swojego ubezpieczenia zgłosi żone i dzieci.Jeżeli nie może być ubezp. w KRUS to powinien zarejestrować się w PUP jako bezrobotny i tam zgłosić rodzinę . Jeżeli będzie pracował-ubezpieczenie swoje i rodziny będzie miał u pracodawcy.
Jak osoba uprawniona do św. opiekuńczych jest osobą samotną wtedy nie ma statusu członka rodziny u współmałżonka wtedy opłacam składki na ubezpieczenie zdrowotne i ewentualnie zgłaszam dzieci pozostające na utrzymaniu.
Konkubinaty też nie dają ubezpieczenia partnerowi ale ojciec/matka może zgłosić swoje dzieci.Wtedy ubezpieczam osobę uprawnioną i ewentualnie dziecko / dzieci od innego ojca
A dlaczego mąż ma się rejestrować do Urzędu Pracy jeśli nie chce- nie ma takiego obowiązku a my nie możemy mu nakazać.
ja ubezpieczyłabym Panią do ubezpieczenia u nas na druku ZZA składki do ZUS a Pana i dzieci przy żonie na ZCNA.
No pewnie ,że nie możemy mu nakazać ---- jak nie chcą mieć ubezpieczenia , niech nie dbają o swoje interesy ...to będą płacić rachunki za usługi medyczne.
Póki co to w ogóle nikt nic nie musi. Mamy wolność. Może są majętni i stać ich.