szo skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 sie 2015, 10:54

Córka ubiega się o SZO na matkę. Muszę ustalić skład rodziny w celu ustalenia dochodu.
Matka jest wdową, córka rozwódka obecnie żyjąca w konkubinacie nie posiadają wspólnych dzieci. Upewnijcie mnie że do składu rodziny -dochody: matki, córki i konkubenta z którym córka razem mieszka.
Maria126

Napisano: 18 sie 2015, 11:00

Maria126 pisze:-dochody: matki, córki
tylko
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sie 2015, 12:04

podobna sprawa
wnuczka ubiega się o SZO na dziadka, dziewczyna jest panną nie ma własnych dzieci
liczyć do rodziny wnuczkę i dziadka
czy moze liczyć dziadka wnuczkę i jej nie pełnoletniego brata, który z nimi mieszka a którego rodzice poszli w świat?? nie ma uregulowanej opieki nad chłopakiem
222

Napisano: 18 sie 2015, 12:14

art.3 pkt 16 definicja rodziny, wszystko to jest tam napisane. Do składu nie wliczamy konkubina z którym nie ma wspólnych dzieci, nie wliczamy też brata.
Oli

Napisano: 18 sie 2015, 12:15

tez tak uwazałam, ale SKO udawadnia mi na siłe ze brata mam liczyć i szukam kolejnych argumentów do odmowy żeby nie liczyć chłopaka
222

Napisano: 18 sie 2015, 12:18

to niech podadzą podstawę prawną na to, albo sami to zrobią
Oli

Napisano: 18 sie 2015, 12:30

3 raz pisze odmowe za każdym razem odwołanie do SKo
SKo uchyla i do ponownego rozpoznania

za 1. razem napisali że go liczyć ale nie było w dokumentacji danych o ewentualnych dochodach chłopaka - nie brałam ich bo nie liczyłam go
uchylili i do ponownego
pozbierałam dane o dochodach chłopaka
napisałam ze nie moge go liczyć bo definicja a poza tym ze nawet gdyby uregulowali sprawe opieki nad nim to dziecko pod opieką prawną nie byłoby liczone
i znowu dałam odmowe z powodu dochodu bo chłopaka nie licze
uchylili, napisali ze wg nich trzeba go ująć i ze dochód z nim wynosi 567
sami nie dali
odesłali do ponownego
podstawy brak tylko interpretacja że użycie słowa "odpowiednio" w definicji oznacza że możliwe komplikacje stosunków rodzinnych nie są materią którą nalezy regulować sztywno i kazuistycznie.
222

Napisano: 18 sie 2015, 12:38

Ja osobiście bym znów odmówiła, może za trzecim razem rozstrzygną merytorycznie.
Oli

Napisano: 18 sie 2015, 12:44

taki mam plan tylko argumenty mi się konczą jak podważac to co oni pisza ;/
222

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x