ale ja nie kaze ci informowac krus:) tylko po prostu takie ubezpieczenie na wniosek w krus nie zwalnia ciebie z obowiazku oplacania zus jesli klient nie ma wymaganego okresu w zus..nie masz takiego obowiazku jesli ubezpieczenie w krus jest na mocy ustawy - u mnie krus nikogo nie wywala (poki co przynajmniej) z ubezpieczen jesli sa ubezpieczeni z mocy ustawy i nie pracuja w gospodartswie bo musza sie opiekowac - nawet jak klienci sami im zglosza,ze otrzymali szo zdo czy sp
a u mnie jak ktoś coś wspomni o szo czy zdo to mowią zeby rezygnowali ale oczywiście tego nie robią i tez jest ok... krus się nie czepia. dzieki kb za pomoc
Ale namąciliście, a najbardziej to "świadczenia rodzinne".
25 lat ubezpieczenia w KRUS, to jest równoznaczne z nabyciem praw do świadczenia emerytalnego. W jakim celu petent miałby starać się o rentę? To po pierwsze. Po drugie, świadczenie emerytalne jest jedno. Albo z KRUS, albo z ZUS. Wyjątkiem są osoby urodzone przed 1949r. Po trzecie, rolnik ubiegający się o SZO wraz z wnioskiem składa pisemne oświadczenie o zaprzestaniu. Spełnia pozostałe warunki , to otrzymuje decyzję o przyznanym zasiłku i zostaje ubezpieczony emer.rent. w ZUS i ewent. zdrowotnie. Ubezpieczenie w ZUS zawsze ma pierwszeństwo przed KRUS. Rolnik chce opłacać składki na wniosek, to niech opłaca. Emerytury w KRUS i tak nie będzie miał większej. Ludzie robią różne głupie albo nie logiczne rzeczy w życiu. Po co na siłę im tego zabraniać?
Nie spełnia pozostałych warunków, to otrzymuje decyzję odmowną.
Bawić się w śledczego, to może Policjant lub Prokurator. OPS w tym przypadku rozpatruje wniosek na podstawie dołączonych dokumentów i wywiadu. Słońce wschodzi i zachodzi. To takie proste.
Widać nie dla wszystkich.