Dostałam dzisiaj wniosek o świadczenie pielęgnacyjne z kancelarii prawnej córki na matkę. Adres zamieszkania córki na moim terenie adres zamieszkania matki w sąsiedniej gminie. W sąsiedniej gminie córka pobiera na matkę SZO i prawnik wnosi o uchylenie tamtej decyzji wydanej przez Wójta tamtej gminy. Co z tym zrobić?
Najpierw należy ustalić kto jest organem właściwym do realizacji świadczeń rodzinnych. Gdzie właściwie córka mieszka (wnioskodawca)? Po ustaleniu organu właściwego będziesz wiedziała kto ma uchylić decyzję na SZO i dalej prowadzić postępowanie w sprawie wniosku o świadczenie pielęgnacyjne.
Wprowadziłam sobie wniosek, żeby sprawdzić Panią przez empatię i wyszło, że zas. rodzinny ma przyznany do października i 500 + ma przyznane do maja w innej gminie, SZO na matkę i 500+ na nowy okres zasiłkowy jeszcze w innej gminie, a na świadczenie piel. przysłano do mnie. Czyli jestem trzecią gminą, gdzie Pani chce coś pobierać. Dziwi mnie jedno, skoro wnioski na SZO złożyła w styczniu tego roku i na 500+ 26.04.2021 r. ( już ma przyznane) nie do mnie, to dlaczego wniosek na SP przysłano do mnie. Jeśli mieszka na moim terenie to na 500 powinna przecież złożyć u nas, a nie latać z wnioskami po całym powiecie.
Naprawdę nikt nie ma pomysłu, dla mnie to jest chora sytuacja, a stanowisko tej kancelarii zupełnie beznadziejne, bo wychodzi na to, że kobieta może sobie pobierać świadczenia w różnych gminach. Składa gdzie chce pobiera co chce.
Dzięki, że odpowiedziałeś, tylko mam jej pełnomocnictwo, które udzieliła prawnikom i tam jest punkt, że udziela pełnomocnictwa do odbioru wszelkiej korespondencji, to, żeby ją wezwać mam wezwanie pisać do prawników?