Jeżeli pobierała świadczenie piel. które wygasło z dniem 30 czerwca 2013 r. z mocy ustawy to jeżeli składa ponownie na świadczenie piel. to umorzyć postępowanie w tej sprawie lub odmówić wszczęcia postępowania ponieważ TK orzekł w uzasadnieniu do wyroku, iż na podstawie tego wyroku nie przysługuje roszczenie ani podstawa do ponownego ubiegania się o św. piel.
To co napisałem to nie chodzi o wyrównanie tylko czy pobierała św.p. utraciła i ponownie składa o św.piel. jeżeli tak to nie rozpatrujesz tego wniosku ze względu na ten wyrok. Uzasadnienie znajdziesz wchodząc na sstronę Tryb. Konstyt.
Natomiast jeżeli nie pobierała św.piel. złożyła o SZO i sprawa jest WSA a teraz składa o świad. piel. to moim zdaniem są dwa wyjścia:
1. Rozpatruję ten wniosek i w zależności od postępowania czyli czy spełnia art. 17 przyznaję lub odmawiam
2. Zawieszam postępowanie do czasu rozstrzygnięcia przez WSA
znaczny mąż ma od 21.01.2009 r. na stałe. Do 30 czerwca SKO jej-żonie przyznało ŚP. w lipcu złozyła na szo ale dałam jej odmowę, toczy się postępowanie w WSA. teraz złożyła na ŚP. Dostanie i tak odmowę, ale nie wiem czy rozpatrzyć wniosek czy czekać na decyzję WSA????
nie mamy prawnika żeby się zapytać i mam dylemat