SZO= ZOP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 7:55

Słuchajcie. ja to już całkiem jestem głupia- albo mózg mi się lasuje.
Czy od maja będzie jedno i drugie? SZO i ZDO ?? o co tu chodzi??
Jak to będzie przyznawane. 1 raz od 01 lipca do dnia poprzedzającego wejscie w zycie ustawy i 2. od dnia wejścia do dnia orzeczenia??
te 1 wszystkim- bez wywiadu itp. bo mieli przyznane a od dnia wejścia druga decyzja i wtedy wywiad?
NIC NIE ROZUMIEM - NIE OGARNIAM TEMATU
zxc

Napisano: 24 kwie 2014, 8:05

zxc pisze:Słuchajcie. ja to już całkiem jestem głupia- albo mózg mi się lasuje.
Czy od maja będzie jedno i drugie? SZO i ZDO ?? o co tu chodzi??
Jak to będzie przyznawane. 1 raz od 01 lipca do dnia poprzedzającego wejscie w zycie ustawy i 2. od dnia wejścia do dnia orzeczenia??
te 1 wszystkim- bez wywiadu itp. bo mieli przyznane a od dnia wejścia druga decyzja i wtedy wywiad?
NIC NIE ROZUMIEM - NIE OGARNIAM TEMATU
Tylko spokój nas uratuje. :)
ZDO ma ograniczony krag potencjalnych beneficjentów świadczenia do osób, których decyzje wygasły 1 lipca 2013.
SZO bedzie w praktyce przysługiwać tym, którzy do tej pierwszej grupy nie należeli, a moment powstania niepełnosprawności uniemożliwia im ubieganie się o SP. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby osoby uprawnione potencjalnie do ZDO, a spełniajace przesłanki do pobierania SZO, z jakichś, niezrozumiałych dla mnie względów, postanowiły się ubiegać jednak o SZO. :)
ZDO składa się de facto z dwóch świadczeń z nieco odmiennym trybem postępowania.
1. ZDO za okres od 1 lipca do dnia poprzedzającego wejście ustawy w życie. Tu badamy wyłacznie, co osoba robiła przez ten okres i czy spełniała przesłanki do SP na dzień 31.12.12
2. ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
Istnieje grupa osób, które dostaną tylko pierwsze świadczenie, np. w przypadku zgonu osoby wymagającej opieki w okresie od 1 lipca 2013 do dnia wejścia w życie ustawy.
Mam nadzieję, ze trochę Ci rozjaśniłem. :)
Pozdrawiam
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 8:12

dzięki serdecznie.
zxc

Napisano: 24 kwie 2014, 10:02

ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
No własnie w związku z tym pytanie nastepne - niepełnosprawnośc powstała po 18 i 25 roku zycia - czyli nie spełnia przesdłanek do SP i dalej nie moze składac wniosku na ZDO od dnia wejścia w życie ustawy ,TAK? dobrze rozumiem :evil:
elza

Napisano: 24 kwie 2014, 11:24

no chyba tak, dobrze myślisz
ela 86

Napisano: 24 kwie 2014, 11:32

chyba coś nie tak, nie spełnia warunków do otrzymania obecnego śp ale spełnia warunki do ZOP,
Kati@

Napisano: 24 kwie 2014, 11:37

Jeśli decyzja wygasła mu w czerwcu to może mieć ZDO.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 12:02

elza pisze:ZDO za okres od dnia wejścia w życie na przyszłość - tu przeprowadzamy wywiad na potwierdzenie okolicznosci spełaniania przesłanek do SP na dzień 31.12.12
No własnie w związku z tym pytanie nastepne - niepełnosprawnośc powstała po 18 i 25 roku zycia - czyli nie spełnia przesdłanek do SP i dalej nie moze składac wniosku na ZDO od dnia wejścia w życie ustawy ,TAK? dobrze rozumiem :evil:
Rozumiesz źle.
Na dzień 31.12.12 nie było przesłanki z art. 17 ust. 1b - ona weszła w życie 01.01.2013. Moment powstania niepełnosprawności nie miał wówczas znaczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 12:39

dziekuje pieknie kronos79 :) już sie pogubiłam
elza

Napisano: 24 kwie 2014, 21:14

No to jednak wiekszość się nas juz gubi:)
mikixyz

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x