szok niedowierzanie - fikcyjne miejscowości w pomości

Wybrane tematy:
Podpis klienta pod wywiadem POMOST STD Błąd sprawozdania Sprawozdania MRiPS-06 (wersja 1.04a) za 2021 Odnowienie certyfikatu Brak możliwości wygenerowania sprawozdania SKŁ ZDR pytanie odnośnie poprawności danych problem z wydrukiem informacji /decyzji w Sygnity
ODPOWIEDZ
Adarn Muminek

szok niedowierzanie - fikcyjne miejscowości w pomości

Post autor: Adarn Muminek »

Dziś sprawdzałem niezgodności z Em@patią. Wyszło, że miejscowość, w której się mieścimy jest niezgodna.
Po dogłębnym sprawdzeniu okazało się, że miejscowość używana w naszym pomoście to duplikat miejscowości właściwej. Ten duplikat to miasto z gminy miejskiej umieszczone u nas: my jesteśmy gminą wiejską. Masakra na pomoście!
Sprawdźcie, w Waszych pomostach też tak jest na pewno. Na pewno macie jakieś obce miejscowości powpisywane jako ulice.
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Re: szok niedowierzanie - fikcyjne miejscowości w pomości

Post autor: SYGNITY »

W Polsce istnieją miejscowości o takich samych nazwach, ale w różnych np. województwach lub powiatach. Dlatego też czasem zdarza się że przy wprowadzeniu adresu wybierze się nie tą miejscowość co trzeba, ponieważ ma taką samą nazwę jak nasza. Aby się ustrzec tego przypadku najlepiej wejść sobie w roli Administratora na przycisk "Aktualne parametry jednostki" i tam w adresie ustawić tę właściwą miejscowość pochodzącą z Waszego terenu i następnie ustawić parametr "Podpowiadaj miejscowość" na "tak", wtedy przy wprowadzaniu każdego nowego adresu POMOST Std podpowie wam właściwą miejscowość (przy okazji będzie jedno kliknięcie mniej przy wpisywaniu adresów). Nie wiem czy tak było w Waszym przypadku, ale w każdym razie jeśli u Was była jeszcze jakaś inna sytuacja to i tak da się z każdej takiej sytuacji wyjść - w razie czego chętnie pomogę (możesz podać szczegóły na PW).
pozdrawiam
Tomek
Ahmed Muminek

Post autor: Ahmed Muminek »

Ostatnia aktualizacja umożliwiła mi usunięcie tegoż cudactwa za pomocą usuwania duplikatów miejscowości. Wcześniej się nie dało. Teraz przyporządkowywanie ulic mnie czeka...

Och dzięki, Sygnity ;)
Achmed Muminek

Post autor: Achmed Muminek »

W sumie fajnie byłoby, gdyby do tej listy lokalnej można było dodać inne, najczęściej używane miejscowości, można byłoby je na dole poumieszczać i innym kolorkiem podświetlać.
Czyli nie "miejscowości na terenie ośrodka" tylko "miejscowości w pobliżu ośrodka".
ODPOWIEDZ