Szybka wpłata. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 11:39

NP z zasiłku piel. Zanim wszczęliśmy postępowanie i wydaliśmy decyzje, strona wpłaciła należność. Wydaję decyzję o NP z zaznaczeniem (osnowa??, uzasadnienie??), że należność spłacono z odsetkami??
Bazyl

Napisano: 24 kwie 2014, 14:30

podpowiedzcie proszę, bo też mam z tym problem :(
koo

Napisano: 24 kwie 2014, 14:36

powinna byc wydana decyzja ustalajaca okres i kwoet swiadczenia nienaleznie pobranego
a takze decyzja zadajaca zwrotu
gdyby strona wpłaciła sw. nienalenie pobrane na dany dzien w pełnej kwocie nienal. pobranej i odsetkami
wówczas wydałabym po wszeciu postepowania o żadaniu zwrotu - decyzje umarzajaca ze wzgledu na zwrotu w dniu ... z ustawowymi odsetkami

jezeli natomiast strona nie spłaciła z odsetkami to ksiegujemy proporcjonalnie i wydajemy decyzjie żądajaca zwrtu brakujacej kwoty z odsetkami
jaruza

Napisano: 24 kwie 2014, 14:44

zdążyłam uchylić decyzję i strona zadzwoniła, że chce wiedzieć ile odsetek i ile należności ma do zwrotu po czym pieniądze znalazły się na koncie OPS więc na dzień zwrotu ma wszystko uregulowane ale co teraz dalej z naszym postępowaniem???
koo

Napisano: 25 kwie 2014, 8:37

ładnie proszę o pomoc
koo

Napisano: 28 kwie 2014, 10:52

@jaruza Moje SKO chce żebym wydawał dwie decyzje (naliczająca i żądająca zwrotu), ale problem polega na tym, że strona wpłaciła kasę z odsetkami na dany dzień (dobrymi na ten dzień), ale moich decyzji jeszcze wtedy nie było. I teraz co? Wydaję decyzję teraz i uznaję że wpłacone odsetki są za niskie i liczę proporcjonalnie to co mam na koncie. Nie bardzo to widzę. Jakieś inne opcje?
Bazyl

Napisano: 28 kwie 2014, 12:26

ja bym wydała decyzję uchylajacą, potem wszczęcie-decyzja ustalająca wysokośc NP, wszczęcie-decyzja umarzająca zobowiązanie do zwrotu.
aggga

Napisano: 29 kwie 2014, 7:58

@aggga I według Ciebie nie da się skrócić tej rozbuchanej papierologii??
Bazyl

Napisano: 29 kwie 2014, 8:32

no generalnie to ja bym od razu uchyliła i dalej umorzyła postępowanie, ale nie jestem przekonana, ze byłoby to prawidłowe
aggga

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x