taka sytacja, ktoś coś ? pomocy

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
gasiak

taka sytacja, ktoś coś ? pomocy

Post autor: gasiak »

mam wniosek Ukrainki na 500 plus i rodzinne - panna, ojciec dziecka nieznany ( tzn. w akcie urodzenia nie ma adnotacji o nazwisku ojca - tzn. jest wpisane imię ojca ale nie ma nazwiska ojca jest kreska w tym miejscu )
ma decyzję uw o udzieleniu zezwolenia na osiedlenie się w Polsce z marca 2014 r. - kobieta mieszka od tego czasu na terytorium RP i pracowała wcześniej i obecnie też pracuje
z tym, że Pani w czerwcu wymieniła dopiero kartę stałego pobytu i ma dopisek dostęp do rynku pracy, wcześniej na karcie tego zapisu nie było
czy powinnam przyznać świadczenie 500 plus od kwietnia ? czy od czerwca ?
rodzinne to od czerwca bo tak złożyła wniosek, ale czy uważacie że powinnam przyznać dodatek z tyt. samotnej matki ? jak imię jest a nazwisko to dziecko ma jej a w akcie nie ma nazwiska ojca ? ja uważam że tak ale upewnijcie
Domicela444
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: taka sytacja, ktoś coś ? pomocy

Post autor: Domicela444 »

rozumiem, ze ma zupełny akt urodzenia, moim zdaniem od kwietnia ponieważ dopisek w karcie dostęp do rynku pracy czerwiec ale zmieściła się na wypłatę wstecz, wcześniej nie miała. Nie wiem dlaczego tak długo czekałaś z wydaniem decyzji ja bym jej wydała negatywną decyzję, z powodu braku dopisku że ma dostęp do rynku pracy, a jak go otrzymała to bym prosiła aby złożyła nowy wniosek w czerwcu i przyznała bym od kwietnia ale to już historia w tym przypadku przyznaj od kwietnia. Rozumiem, że miałaś ogrom wniosków i dopiero rozpatrujesz jej wniosek.
kp123

Post autor: kp123 »

Jeżeli taka osoba ma tylko kartę pobytu bez adnotacji "dostep do rynku pracy " to w takim przypadku muszę odmowić jej przyznania świadczenia na podstawie art. 1 ust. 2 pkt. 2 lit.d ??
zt12

Post autor: zt12 »

Mam taki przypadek, klientka za karcie pobytu stalego nie ma adnotacji "dostep do rynku pracy" ale w Polsce normalnie podejmuje zatrudnienie i jest zarejestrowana w Urzedzie Pracy. Czy na tej podstawie mogę przyznać świadczenie wychowawcze ?
gasiak

Post autor: gasiak »

Domicela444 pisze:rozumiem, ze ma zupełny akt urodzenia, moim zdaniem od kwietnia ponieważ dopisek w karcie dostęp do rynku pracy czerwiec ale zmieściła się na wypłatę wstecz, wcześniej nie miała. Nie wiem dlaczego tak długo czekałaś z wydaniem decyzji ja bym jej wydała negatywną decyzję, z powodu braku dopisku że ma dostęp do rynku pracy, a jak go otrzymała to bym prosiła aby złożyła nowy wniosek w czerwcu i przyznała bym od kwietnia ale to już historia w tym przypadku przyznaj od kwietnia. Rozumiem, że miałaś ogrom wniosków i dopiero rozpatrujesz jej wniosek.
Pani złożyła wniosek teraz tzn. 22 czerwca
tak mam zupełny akt urodzenia
ODPOWIEDZ