taka sytuacja czy można odliczyć alimenty od odchodu uzyskanego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lis 2021, 10:35

Czy od dochodu uzyskanego po roku bazowym można odliczyć miesięczną kwotę płaconych alimentów na dziecko z poprzedniego związku?
Idź przed siebie, zos­taw cienie. :D
cojote
Referent
Od: 19 sie 2015, 9:34
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2021, 15:43

Ja odliczam ale biorę kopię przekazu/przelewu alimentów za ten sam miesiąc za jaki liczę dochód uzyskany
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 lis 2021, 1:24

Mam taką sytuację:
Pan ma zasądzone alimenty na dziecko z poprzedniego związku. (Mam potwierdzenia z banku, że są przelewane alimenty, ale z konta obecnej żony). Pan ma uzyskanie zatrudnienia w tym roku (w roku 2020 brak dochodu). Żona ma dochody w 2020.
Jak obliczyć dochod rodziny. Mogę odliczyć te alimenty z dochodu źony??
raulin
Praktykant
Od: 09 lis 2020, 16:44
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 lis 2021, 8:01

raulin pisze:
17 lis 2021, 1:24
Mam taką sytuację:
Pan ma zasądzone alimenty na dziecko z poprzedniego związku. (Mam potwierdzenia z banku, że są przelewane alimenty, ale z konta obecnej żony). Pan ma uzyskanie zatrudnienia w tym roku (w roku 2020 brak dochodu). Żona ma dochody w 2020.
Jak obliczyć dochod rodziny. Mogę odliczyć te alimenty z dochodu źony??
Nie możesz jej odliczyć od dochodu bo to nie ona jest zobowiązana do płacenia. Możesz Panu odliczyć alimenty z dochodu uzyskanego za dany miesiąc o ile wykaże, że jest współwłaścicielem konta żony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 lis 2021, 10:16

Przecież we wniosku jak i w programie macie alimenty płacone w roku bazowym (rocznie), przy uzyskanym nawet nie ma takiej rubryki. Odliczacie sobie tak w powietrzu? Czyli jak ktos niepłacący alimentów ma za duzy uzysk i szybko za jeden (ten sam) miesiąc zapłaci je to mu to odliczycie i pomniejszycie uzysk?
Jeśli już tak robicie to przecież alimenty pomniejszają dochód rodziny a nie osoby wiec jak odliczac to z dochodu rodziny.

Szczerze to ja bym w ogole tego z uzysku nie odliczyła. Zbyt naciagane.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 17 lis 2021, 14:33

Jakie zbyt naciągane. Przecież to wynika z ustawy.

Art.3 pkt 1 lit a Ilekroć w ustawie jest mowa o: dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1387, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Dochód uzyskany jest dochodem opodatkowanym w rozumieniu wyżej wymienionego przepisu a alimenty podlegają odliczeniu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x