już zaczynałam wątpić heheElmer pisze:traktuję dochód jako ciągłość i z drugiego miesiąca od zawarcia pierwszej umowy robię uzysk
Taka sytuacja. Czy się nalezy 500+?
Re: Taka sytuacja. Czy się nalezy 500+?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Elmer pisze:każda umowa zlecenie jest odrębną umową cywilno-prawną. Za każdym razem ewentualny uzysk i utrata.
Z umowami o pracę jest inaczej
Robię dokładnie tak jak Elmer. Dodam, że Wardach na szkoleniach też tak zalecił.Elmer pisze:w przypadku umów o pracę wystawianych bez dnia przerwy i bez świadectwa pracy robię uzysk
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
To jak wytłumaczysz fakt, że ktoś dostaje na papierze miesięczną umowę zlecenie ale nie jest to zgłaszane w ZUS i występuje ciągłość? Niedopełnienie obowiązku przez pracodawcę ale wydruk mam jasny.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Niekoniecznie jasny
z ZUS-em różnie to bywa
Przyznam, że czasami mam wątpliwości czy sugerować się wydrukiem z ZUS czy dokumentem, który dostarczy wnioskodawca - w ZUS wychodzi ciągłość a ktoś przynosi kilka umów zlecenie i jak to policzyć. W takim przypadku mam dokumenty potwierdzające że poszczególne umowy cywilnoprawne zakończyły się, dlatego mogę je utracić i doliczyć uzysk z aktualnej. Myślę, że wątpliwości ma każdy z nas, no może poza Elmerem

Przyznam, że czasami mam wątpliwości czy sugerować się wydrukiem z ZUS czy dokumentem, który dostarczy wnioskodawca - w ZUS wychodzi ciągłość a ktoś przynosi kilka umów zlecenie i jak to policzyć. W takim przypadku mam dokumenty potwierdzające że poszczególne umowy cywilnoprawne zakończyły się, dlatego mogę je utracić i doliczyć uzysk z aktualnej. Myślę, że wątpliwości ma każdy z nas, no może poza Elmerem
nie tylko Wardach tak mówił ale i Mazurkiewicz, a byłam na szkoleniu teraz w lutymszczęśliwa pisze:Elmer pisze:każda umowa zlecenie jest odrębną umową cywilno-prawną. Za każdym razem ewentualny uzysk i utrata.
Z umowami o pracę jest inaczejRobię dokładnie tak jak Elmer. Dodam, że Wardach na szkoleniach też tak zalecił.Elmer pisze:w przypadku umów o pracę wystawianych bez dnia przerwy i bez świadectwa pracy robię uzysk
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A co robisz w przypadku umów o pracę z tego samego zakładu, bez dnia przerwy ale ze świadectwem pracy?Elmer pisze:w przypadku umów o pracę wystawianych bez dnia przerwy i bez świadectwa pracy robię uzysk
I co na ten temat twierdzą szkolący guru?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
utrata/uzysk.
Szkolący guru się pogubił, bo orzecznictwo jest w kratkę

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rzuć jakimiś wyrokami bo ja zrobiłem utrata/uzysk a kierownik pod wpływem guru Mazurkiewicza każe zmienić.Elmer pisze:utrata/uzysk.
Najlepiej na tak i na nie, niech kierownik chociaż raz sam pomyśli.

"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
Oprócz Taka sytuacja. Czy się nalezy 500+? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
pomożecie?
tekst jednolity
ulga na dziecko a 500+
Pit-y 8C przy umorzeniach
Do Elmera i innnych
???
Nienależnie pobrane w ezar
Decyzja ROPS do innego organu właściwego.
Niepełnosprawność - pilne
zmiana płatnika składek
ROPS - decyzja przyznająca a uzyskanie dochodu
Gdzie wysłać decyzję
Nieletnia matka
czy powinno być?
hektary
Zmiana decyzji ŻZ - w sygnity