taka zagwozdka - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sie 2021, 10:18

Taka sprawa:

Pani fizycznie mieszka w jednym domu (natępujący skład)
*córka z mężem i synem
*Pani wnioskodawca
*Maż
Każda z tych 3 konfiguracji prowadzi swoje osobne gospodarstwo domowe.
Rachunki są na męża, córka ma umowę najmu na cześć domu od ojca
(czyli męża wnioskującej)
Dom to współwłasnośc mąż+żona jednak wnioskująca zamuje tylko 33 m2 całego domu(pokój + kuchnia)
Pytanie brzmi czy należy się jej dodatek mieszkaniowy i jak rozpatrywac rachunki które figurują na męża ale każdy opłaca swoją cześć.
Madziaz
Praktykant
Od: 22 lip 2021, 12:14
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 sie 2021, 12:12

ALE CZY MAJA PODZIELONE MIESZKANIE NOTARIALNIE? bo to jest podstawa
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2021, 12:42

beatab pisze:ALE CZY MAJA PODZIELONE MIESZKANIE NOTARIALNIE? bo to jest podstawa
nie maja
Madziaz
Praktykant
Od: 22 lip 2021, 12:14
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 sie 2021, 13:44

Madziaz pisze:
18 sie 2021, 12:42
beatab pisze:ALE CZY MAJA PODZIELONE MIESZKANIE NOTARIALNIE? bo to jest podstawa
nie maja
ojjj nie pomoge .... trzeba by było do prawnika albo radcy prawnego podejść z tym wnioskiem... ja chyba wzięłabym połowę domu wpisała ( bo współwłasność ) i na podstawie tego bym liczyła ale może się mylę ....faktycznie zagwozdka
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2021, 13:55

Miałam bardzo podobną sytuację, z tym że małżeństwo było po rozwodzie ale mieszkali razem. Po konsultacji z prawnikiem pojechałam na wywiad. Do wniosku załączony został akt notarialny oraz oświadczenie wnioskodawcy pod odpowiedzialnością karną o zamieszkiwaniu razem ale nie tworzeniu wspólnego gospodarstwa domowego. W oświadczeniu wnioskodawca napisał, jakie pomieszczenia zajmuje i ich wielkość. Metraż łazienki i przedpokoju w tym przypadku został podzielony na pół. Kuchnia osobno.
Rachunek za śmieci był osobno opłacany, więc nie było problemu. Pozostałe rachunki dzielone na ilość osób zamieszkujących w domu, w moim przypadku na pół.
Ilona.t
Praktykant
Od: 26 sty 2021, 11:44
Zajmuję się: DM/DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x