taki przypadek - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 kwie 2014, 11:46

Mam dłużnika, który od ok.3 lat przebywa zagranicą (Francja- brak adresu). Postępowanie egzekucyjne prowadzi Komornik, ponieważ zostało wszczęte gdy pan dłużnik był jeszcze w Polsce. Co okres świadczeniowy wierzycielka przynosi zaświadczenie od Komornika dot.bezsuteczności egzekucji w którym zaznaczono że dłużnik przebywa poza granicami kraju, ale nie ustalono jego adresu. co teraz? czy kobieta powinna wystąpić do Komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego i złożyć nowy wniosek o jego wszczęcie do Sądu czy co? bo jak rozumiem praca komornika ogranicza się do granic RP.
knz

Napisano: 25 kwie 2014, 11:57

Sąd raczej jedynie w przypadku gdy jest obcokrajowiec, bez obywatelstwa RP. A tak to dłużnik powinien mieć kuratora do odbioru korespondencji ustanowionego przez sąd, albo wskazanego przez dłużnika przedstawiciela do odbioru korespondencji.
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 12:01

dłużnik ma przedstawiciela do odbioru poczty. chodzi mi bardziej o ściąganie alimentów i ściganie dłużnika właśnie w tym zakresie. czy w przypadku dłużników przebywających zagranicą, to właśnie nie Sąd ma większe pole do popisu?
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 12:54

Nie może sąd się tym zająć raczej. Sąd wysyła do instytucji zagranicznej zajmującej się tego typu rzeczami, ale jak obywatel jest RP to raczej nikt zagranicą nie może go ścigać za alimenty z Polski. Jedynie mógłby dobrowolnie wpłacać....może komornik mógłby się dowiedzieć czy dłużnik posiada jakieś konta i je zająć. Nic innego mi do głowy nie przychodzi
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 10:41

Gdzie w takim układzie wysyłacie wniosek o wszczęcie jesli adres dłużnika nie jest znany i żaden komornik nie prowadzi postępowania egzekucyjnego ?? Do Sądu właściwego dla kogo ??
lenaaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x