Jego pracodawcą jest agencja bo to z nią podpisuje umowy a nie "nowy zakład", w którym wykonuje zatrudnienie. Nie twoja wina a kobieta była pouczona we wniosku o 3 miesiącach. Jak jest niezadowolona to ma prawo do odwołania, nic z tym nie zrobisz. Ty robisz swoje.Aisog pisze:Według tej Pani (mąż pracuje w Agencji Pracy Tymczasowej) podjął pracę w innym zakładzie pracy. To że w ZUS figuruje pod tym samym NIP-em raczej do niej nie trafi.Szarak pisze:Robię jak alalala. Uchylenie na bieżąco i NP za okresy kiedy się nie należało.
Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
Szarak pisze:Na logikę skoro zrealizowałem prawo do świadczeń i wypłaciłem komuś świadczenia za marzec to nie mogę już tego tego prawa zabrać. Jakbym uchylił wstecz za marzec to na jakiej podstawie ja wypłaciłem pieniądze, bo po uchyleniu decyzji wstecz prawo było ustalone tylko do 28.02.2019 r (bo za marzec uchylasz więc od 01.03.2019 r. prawa już nie było). NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc. Tak samo się robi po zakończonych okresach zasiłkowych, nie robisz uchylenia decyzji która wygasła za stary okres, tylko NP za okres kiedy prawo było ale nie powinno być zrealizowane.etakap pisze:Dalej bronie swojego w tym momencie wydałabym decyzję uchylającą sw. od miesiąca marca (ponieważ nie robimy utraty), a następnie żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za miesiąc marzec.
No Pani uważa że wszystko zgłaszała na bieżąco. I rzeczywiście na dzień wydania decyzji świadczenia jej przysługiwały.Szarak pisze:NP są po to by stwierdzić że ktoś miał ustalone prawo do świadczeń ale to prawo nie przysługiwałoby a gdyby strona dochowała swojego obowiązku czyli zgłaszania wszystkiego na bieżąco nie doszło by do wypłaty świadczeń za ten miesiąc.
gdańsk?etakap pisze:Nasze SKO uwala decyzję o zwrocie, jeśli uprzednio za ten okres nie uchylimy decyzji wstecz.