czy powinnam brać jej tak samo dochód uzyskany za miesiąc październik 2023 r. ? dopiero wyszło wczoraj przy weryfikacji na nowy okres zasiłkowy ten dochód
W ZUS nie musi widnieć bo nie wszystko jest oskładkowane np. umowy o dzieło. Co do Kosiniakowego powinnaś ustalić jak Pani sprawowała osobistą opiekę nad dzieckiem podczas tego "zatrudnienia". Nie mamy dużo narzędzi w tym temacie więc kończy się na oświadczeniu strony ile godzin zajmowała praca, jak długo, gdzie dziecko było itp. Na końcu oceniamy. Ja miałem kiedyś Panią co miała umowę zlecenie jak był spis powszechny. Praca ograniczała się do 2/3 godzin przez 4 dni w tygodniu, głównie siedzenie na telefonie. Sporadyczne było wyjście do starszych osób ale trwało max 1h dziecko brała ze sobą. Miała możliwość dostosowywania sobie czasu pracy i to wszystko miało potwierdzenie w zapisach umowy zlecenie. Finalnie płaciliśmy jej.
a co z dochodem uzyskanym powinnam brać za miesiąc następny do starego okresu zasiłkowego?Szarak pisze: ↑25 paź 2024, 8:30W ZUS nie musi widnieć bo nie wszystko jest oskładkowane np. umowy o dzieło. Co do Kosiniakowego powinnaś ustalić jak Pani sprawowała osobistą opiekę nad dzieckiem podczas tego "zatrudnienia". Nie mamy dużo narzędzi w tym temacie więc kończy się na oświadczeniu strony ile godzin zajmowała praca, jak długo, gdzie dziecko było itp. Na końcu oceniamy. Ja miałem kiedyś Panią co miała umowę zlecenie jak był spis powszechny. Praca ograniczała się do 2/3 godzin przez 4 dni w tygodniu, głównie siedzenie na telefonie. Sporadyczne było wyjście do starszych osób ale trwało max 1h dziecko brała ze sobą. Miała możliwość dostosowywania sobie czasu pracy i to wszystko miało potwierdzenie w zapisach umowy zlecenie. Finalnie płaciliśmy jej.
właśnie ona dalej pracujeTom. pisze: ↑25 paź 2024, 10:23to nie jest żadne zlecenie czy dzieło, ludki z Rossmanów czy Mediamarktów dostają kasę (prowizję) od producentów za pociskanie ich towarów. Na pewno Samsung ma taki program. Jest to niezwiązane bezpośrednio z zatrudnieniem bo nie wynika z umowy o pracę/zlecenie ale jest efektem zatrudnienia i my to utracamy bo jak już nie pracuje to i prowizji od sprzedaży nie dostaje.