Trudna sprawa! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 wrz 2011, 16:13

Osoba pobierała zas. rodz. i dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Wniosek na stary i obecny okres zas. składała 29.09.2010 r. Tydzień temu dostarczyła do naszego ośrodka dokumenty, z których wynika, że była zatrudniona (i jednocześnie na urlopie wych.) tylko do 30.09.2010 r.! W listopadzie zarejestrowała się jako bezrobotna. NIe raczyła o tym wcześniej poinformować aczkolwiek teraz twierdzi (złożyła takie oświadczenie), że informowała o tych faktach pracownika ośrodka (akurat nie mnie) w listopadzie 2010 r. Twierdzi nawet, że doastrczała dokumenty stosowne. Nikt natomiast takowych u nas nie przypomina sobie i faktu informowania. Co z tym faktem zrobić mając na uwadze przepisy o nienależnie pobranych świadczeniach?
~pitero

Napisano: 09 wrz 2011, 16:24

to nie jest trudna sprawa - najpierw wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia dodatku, decyzja uchylająca, wszczęcie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń i decyzja orzekająca o nienależnie pobranych. Niektórzy robią te dwa postępowania za jednym zamachem, a le drugi wydaje mi się za bardziej sensowny.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2011, 16:26

no i nie zapomnij o dokładnym sprawdzeniu czy faktycznie nie zgłaszała tego w październiku 2010, jak tak to i tak to nie zmienia za bardzo sytuacji - można jedynie pomyśleć o umorzeniu odsetek lub ukaraniu pracownika, który tego nie dopilnował ;)
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2011, 16:50

Dzięki za odpowiedź. Wiem, ze tak należy zrobić i już uchyliłem dec. o zasiłku ale chodzi mi o to czy skutecznie się nie obroni \'przed\' SKO lub Sądem adm. ta osoba tym oświadczeniem, że poinformowała o tym w stosownym czasie urząd. Może nie ma co dywagować tylko wydać dec. i jak się odwoła czekać nadec. z odwołania.
~pitero

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x