trudna sprawa dodatek mieszkaniowy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
trudna sprawa dodatek mieszkaniowy
Witajcie. Mam problem a więc tekst może być trochę przydługi ale chcę wyjaśnić dobrze mój problem i mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto przebrnie do końca:) A więc w miesiącu lipcu Pan nazwijmy go A. złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy. We wniosku i deklaracji pan A napisał że mieszka ze swoją matką przedstawił również jej emeryturę za trzy ostatnie miesiące. Fakt zamieszkiwania matki potwierdziła również spółdzielnia, chociaż matka Pana A jest zameldowana w innym miejscu. Pan A jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP. Według wniosku i przedstawionych dokumentów wszystko było ok i dodatek mu przyznano. Dodatek wypłaciłam od sierpnia. W miesiącu sierpniu dostałam pismo z naszego OPS-u, że zostałam wprowadzona w błąd przez Pana A ponieważ złożył on wniosek (4 sierpnia) do OPS o zasiłek stały i oświadczył że jest osobą samotną. OPS żąda ode mnie abym wznowiła postępowanie i zmieniłą swoją decyzję zabierając dodatek Panu A i oczywiście zażądałą jego zwrotu bo został przyznany na podstawie nieprawdziwych danych( według ich wywiadu pan A zamieszkuje samotnie). Wznowiłam postępowanie wezwałąm pana A (jeszcze sie u mnie nie zjawił) ale za to zjawiła się jego matka, która oświadczyłą mi ze mieszkała u Pana A w ciągu trzech m-cy wstecz i w dniu składania wniosku ze względu na swój stan zdrowia. W chwili obecnej juz nie mieszka. Jak wg Was dokończyć tą sprawę co myślicie?? Nie podoba mi sie trochę podejście OPS ponieważ nie są stroną w postępowaniu poza tym to chyba oni bardziej mają problem bo wydali decyzję przyznająca zasiłek stały bo Pan A ukrył przed nimi fakt że pobiera dodatek mieszkaniowy. Moim zdaniem na dzień składania wniosku o dodatek mieszkaniowy wszystko było ok (co potwierdziła też spółdzielnia że matka pana A mieszka z nim). Wypowie się ktoś w sprawie serdecznie dziękuję:)
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: trudna sprawa dodatek mieszkaniowy
Sprawa trudna tylko pozornie. Jej wcale nie powinno być, więc najlepiej szybko dążyć do formalnego zakończenia. Jeśli dobrze rozumiem Kpa, to (przy założeniu że poprawnie wznowiono postępowanie) jest teraz 1 dobre wyjście: na podst. art. 151 §1 pkt.1 trzeba odmówić uchylenia decyzji o dodatku i tyle. Przed wydaniem tej decyzji warto zadbać o dokumenty potwierdzające słuszność tamtej decyzji, czyli potwierdzające ilość osób zamieszkujących w dniu złożenia wniosku. Do takich można zaliczyć np. pisemne oświadczenia tej kobiety, oświadczenie wnioskodawcy, oświadczenie zarządcy. Niech też może OPS się wypowie na temat kto na pewno w TAMTYM lipcowym dniu mieszkał i skąd im to wiadomo. Stan na 4 sierpnia nie ma tu znaczenia. Takie jest moje zdanie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Myślę, ze PCW trafił(a?) w punkt.
Przy okazji, OPS może czegoś od ciebie żądać?
Przy okazji, OPS może czegoś od ciebie żądać?

-
- Praktykant
- Kontakt:
Wydaje mi się że to oni zrobili błąd przyznając zasiłek stały. Rozmawiałam z pracownikiem socjalnym był tam na wywiadzie środowiskowym tylko że dopiero w sierpniu
-
- VIP
- Zajmuję się:
Przestańmy myśleć o OPS i o tamtym zasiłku, to nie nasze kompetencje (!!!), skupmy się na dodatku mieszkaniowym.
-
- Praktykant
- Kontakt:
jeszcze jedno pytanie w związku ze sprawą:) nie wstrzymuję wypłaty dodatku mieszkaniowego dla tego Pana prawda??
-
- VIP
- Zajmuję się:
Mim zdaniem trzeba płacić (o ile decyzja nie wzruszona).
Oprócz trudna sprawa dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
akt notarialny na działkę-skąd metraż?
wniosek o udostępnienie danych
Ryczałt dla wnioskodawcy do rak wlasnych>?
Zmiana w członkach rodziny, uchylam czy zmieniam dec
skrócenie dodatku jakie pouczenie w decyzji
prosze kochani wrzuccie wzor decyzji
metraż jaka decyzja???????//
Metraż mieszkania, skosy, podatek
pomozcie jak obliczyc wartosc 1kw?
Ryczałt do wnioskodawcy- SYGNITY
jakie przyjąć wydatki na mieszkanie?
Przyznać dodatek czy nie (przekroczenie 125%)??
Własność lokalu - a podpis na wniosku.
co to znaczy centralnie ciepla woda?
składka KRUS jako domownik????
1 pokój, ale nie kwalifikuje się na dodatek