trudna sprawa dodatek mieszkaniowy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
GosiaSka77
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

trudna sprawa dodatek mieszkaniowy

Post autor: GosiaSka77 »

Witajcie. Mam problem a więc tekst może być trochę przydługi ale chcę wyjaśnić dobrze mój problem i mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto przebrnie do końca:) A więc w miesiącu lipcu Pan nazwijmy go A. złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy. We wniosku i deklaracji pan A napisał że mieszka ze swoją matką przedstawił również jej emeryturę za trzy ostatnie miesiące. Fakt zamieszkiwania matki potwierdziła również spółdzielnia, chociaż matka Pana A jest zameldowana w innym miejscu. Pan A jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP. Według wniosku i przedstawionych dokumentów wszystko było ok i dodatek mu przyznano. Dodatek wypłaciłam od sierpnia. W miesiącu sierpniu dostałam pismo z naszego OPS-u, że zostałam wprowadzona w błąd przez Pana A ponieważ złożył on wniosek (4 sierpnia) do OPS o zasiłek stały i oświadczył że jest osobą samotną. OPS żąda ode mnie abym wznowiła postępowanie i zmieniłą swoją decyzję zabierając dodatek Panu A i oczywiście zażądałą jego zwrotu bo został przyznany na podstawie nieprawdziwych danych( według ich wywiadu pan A zamieszkuje samotnie). Wznowiłam postępowanie wezwałąm pana A (jeszcze sie u mnie nie zjawił) ale za to zjawiła się jego matka, która oświadczyłą mi ze mieszkała u Pana A w ciągu trzech m-cy wstecz i w dniu składania wniosku ze względu na swój stan zdrowia. W chwili obecnej juz nie mieszka. Jak wg Was dokończyć tą sprawę co myślicie?? Nie podoba mi sie trochę podejście OPS ponieważ nie są stroną w postępowaniu poza tym to chyba oni bardziej mają problem bo wydali decyzję przyznająca zasiłek stały bo Pan A ukrył przed nimi fakt że pobiera dodatek mieszkaniowy. Moim zdaniem na dzień składania wniosku o dodatek mieszkaniowy wszystko było ok (co potwierdziła też spółdzielnia że matka pana A mieszka z nim). Wypowie się ktoś w sprawie serdecznie dziękuję:)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Re: trudna sprawa dodatek mieszkaniowy

Post autor: PCW »

Sprawa trudna tylko pozornie. Jej wcale nie powinno być, więc najlepiej szybko dążyć do formalnego zakończenia. Jeśli dobrze rozumiem Kpa, to (przy założeniu że poprawnie wznowiono postępowanie) jest teraz 1 dobre wyjście: na podst. art. 151 §1 pkt.1 trzeba odmówić uchylenia decyzji o dodatku i tyle. Przed wydaniem tej decyzji warto zadbać o dokumenty potwierdzające słuszność tamtej decyzji, czyli potwierdzające ilość osób zamieszkujących w dniu złożenia wniosku. Do takich można zaliczyć np. pisemne oświadczenia tej kobiety, oświadczenie wnioskodawcy, oświadczenie zarządcy. Niech też może OPS się wypowie na temat kto na pewno w TAMTYM lipcowym dniu mieszkał i skąd im to wiadomo. Stan na 4 sierpnia nie ma tu znaczenia. Takie jest moje zdanie.
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Gość »

Myślę, ze PCW trafił(a?) w punkt.
Przy okazji, OPS może czegoś od ciebie żądać? :shock:
GosiaSka77
Praktykant
Kontakt:

Wydaje mi się że to oni zrobili błąd przyznając zasiłek stały. Rozmawiałam z pracownikiem socjalnym był tam na wywiadzie środowiskowym tylko że dopiero w sierpniu
PCW
VIP
Zajmuję się:

Przestańmy myśleć o OPS i o tamtym zasiłku, to nie nasze kompetencje (!!!), skupmy się na dodatku mieszkaniowym.
GosiaSka77
Praktykant
Kontakt:

jeszcze jedno pytanie w związku ze sprawą:) nie wstrzymuję wypłaty dodatku mieszkaniowego dla tego Pana prawda??
PCW
VIP
Zajmuję się:

Mim zdaniem trzeba płacić (o ile decyzja nie wzruszona).
ODPOWIEDZ