Trudna sytuacja, KDR dla obyw. Ukrainy - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 maja 2024, 9:45

Witam
Mam zagwostkę, gdyż ojciec rodziny ukrainśkiej złożył mi wniosek na KDR dla siebie, żony i trojga dzieci. On ma kartę pobytu czasowego z pozwoleniem na pracę do 08.08.2026r.bez artykułów 159 ust 1 i 186 ust. 1 i 3 ustawy o cudzoziemcach.
Żona z dwojgiem dzieci miała decyzję na pobyt czasowy do 11.05.2023r. z uwzględnieniem artykułu 159 ust. 1 i art. 162 ust 1a ustawy o cudzoziemcach. W dniu 13.06.2023r. żona złożyła wniosek na siebie i dwójkę dzieci o przedłużenie pobytu i do tej pory nie dostała żadnej decyzji z Urzędu Wojewódzkiego. Sprawdzałam im paszporty i faktycznie widnieje w nich pieczątka, że taki wniosek został złożony. A tydzień temu ta Pani urodziła kolejne, trzecie dziecko u nas w Polsce. Dziecko ma na razie nadany tylko nr pesel z NUE. Nikt nie występował jeszcze o kartę pobytu, a wnioskodawca- ojciec już chce KDR-Y dla wszystkich. Próbowałam mu tłumaczyć, ale Pan uparty.
Podpowiedzcie proszę, czy to trzecie dziecko też musi mieć wydaną decyzję na pobyt czasowy na tych samych zasadach, co wcześniej matka i rodzeństwo,aby mogło dostać KDR, czy tego już nie muszą robić, bo dziecko urodziło się w Polsce.O tę trójkę dzieci plus matka piszę wniosek do UW co z tymi decyzjami mają zamiar zrobić, dlaczego nie zostały jeszcze wydane. A gdyby mi odpisali, że poprzednio wydana decyzja na pobyt czasowy dla matki i dzieci nadal funkcjonuje w obrocie prawnym, to KDR komu mogę dać? Dla mnie ojciec nie dostanie, to trzecie dziecko też nie jest uprawnione, więc reszta dzieci też nie może dostać. W sumie to tylko matka by się kwalifikowała?
1qaz
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 14:43
Zajmuję się: FA, ŚW

Napisano: 29 maja 2024, 10:13

Myślę, że nikomu nie możesz przyznć KDR, bo karta pobytu matki też wygasła. Przebywa legalnie na terytorium Polski, ale nie ma aktualnej karty i decyzji, z której można dowiedzieć się czy przysługuję jej karta. Zgodnie z art. 10, ust. 5 Pani musi przedstawić kartę przy złożeniu wniosku. Ja bym dała odmowę wszystkim
oksanoczka
Praktykant
Od: 04 sie 2022, 7:48
Zajmuję się: KDR, dodatki mieszkaniowe, stypendia szkolne

Napisano: 29 maja 2024, 13:07

Ja bym zaczęła w ogóle od napisania wezwania. Złożony (?) wniosek jest niekompletny - brakuje decyzji, wezwanie na podstawie m.in. art. 10 ust. 5:
W przypadku osób, o których mowa w art. 5 pkt 2, składając wniosek o przyznanie Karty, poza dokumentami, o których mowa w ust. 4 i 4a, okazuje się dokument potwierdzający prawo do zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
ze wskazaniem, że chcemy zobaczyć ich ważne decyzje wojewody (często przedstawiają karty pobytu, a tam zazwyczaj nie ma artykułów wpisanych) i których członków rodziny (jak wnioskują dla 5 osób, to wszystkie 5 wymienić).
prosta sprawa, że nie dostarczą wymienionych dokumentów, bo ich nie posiadają. wniosek będzie bez rozpoznania. negat wystawiłabym jakbym miała wszystkie dokumenty, które są wymagane, ale np. ktoś miał decyzję na np. art. 114 pobytu czasowego.
różne gminy różnie postępują w przypadku części rodziny posiadającej decyzje na wskazane art., a część na inne. ja osobiście, jeżeli spełniają warunki art. 4, to przyznaję tym osobom, którym się należy. spójrzmy na to z takiej strony - trójka dzieci, jeden niemowlak jeszcze bez decyzji, rodzic zaznacza we wniosku "nie wnoszę". nie będę go wzywać o decyzję, bo treść art. 5 mówi Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny
wielodzietnej", ale rodzic nie chce karty :P a jak decyzja jest na zły artykuł, to piszę częściowego negata, a reszcie przyznaję karty.
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x