Trudny przypadek- błagam pomóżcie!!!! PILNE!!!!!!!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 sty 2016, 11:10

Wierzycielka pobiera fundusz na pełnoletnia córke która się uczy. teraz ta córka urodziła dziecko, ale nie jest w związku małżeńskim. Fundusz na nia sie należy, ale jaki jest skład rodziny?? czy trzeba dopisac dziecko córki czyki wnuczkę i konkubenta córki i brac jego dochody?????
lucynamops

Napisano: 04 sty 2016, 11:19

Pełnoletnia pobiera FA na siebie samą plus matka. Dziecka osoby uprawnionej nie bierze się pod uwagę do składu rodziny.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2016, 11:24

nowapa powiedz mi proszę jaka jest podstawa prawna że nie bierze się dziecka osoby uprawnionej do składu rodziny? ja się z tym zgadzam, bo u mnie też się tak robi, ale ja nie wiem skąd to wynika. Niby dziecka osoby uprawnionej nie ma w składzie rodziny, ale też nie jest napisane że się takiego dziecka nie bierze pod uwagę.
nowa15

Napisano: 04 sty 2016, 11:29

Art. 2 pkt 12:
Ilekroć w ustawie jest mowa o:rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny:
rodziców osoby uprawnionej,
małżonka rodzica osoby uprawnionej,
osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko,
pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia
oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 114 i 693)
albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567),
a także osobę uprawnioną;
do rodziny nie zalicza się:
a) dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego,
b) dziecka pozostającego w związku małżeńskim,
c) (uchylona)
d) rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na jej rzecz;
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x