Turnus - czy przekazać dofinansowanie???

ODPOWIEDZ
~ŁG

Turnus - czy przekazać dofinansowanie???

Post autor: ~ŁG »

Wnioskodawca wybrał ośrodek, któremu kończył się wpis do rejestru dwa miesiące przed terminem rozpoczęcia turnusu. Pechowo w pierwszym podejściu ośrodek nie uzyskał tego wpisu. Udało sie dopiero za drugim podejściem. Wojewoda wydał decyzję pozytywną dzień po rozpoczęciu turnusu (ośrodek wniosek złoży 2 tyg. wcześniej jest to zaznaczone w zawiadomieniu o wpisie). Wnioskodawca obecnie jest na turnusie w tym ośrodku. A ja nie wiem co robić ? Nie wiem czy przekazać przyznane dofinansowanie czy nie? Obawiam się ,że jak nie przekażemy dofinansowania to ośrodek każe zapłacić wnioskodawcy za cały turnus. Proszę o pomoc. Może mieliście już taką sytuację.
~ŁG

Re: Turnus - czy przekazać dofinansowanie???

Post autor: ~ŁG »

Może ktoś z was miał taką sytuację?
~

Post autor: ~ »

Moim zdaniem płacisz już po uzyskaniu decyzji pozytywnej.
~H2O

Post autor: ~H2O »

PCPR po otrzymaniu informacji o wyborze przez osobę niepełnosprawną turnusu ma obowiązek sprawdzić czy ośrodek jest uprawniony do przyjmowania osób niepełnosprawnych (tzn. czy ma wpis do rejestru). Jeżeli nie spełniono tego warunku to informuje o konieczności dokonania wyboru innego ośrodka. A przekazanie dofinansowania następuje nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem turnusu. Sytuacja, że osoba niepełnosprawna jest teraz na turnusie nie powinna mieć miejsca.
~Majkel

Post autor: ~Majkel »

W takim przypadku absolutnie nie można przekazać dofinansowania organizatorowi! Można to zrobić najpóźniej na siedem dni przed turnusem! Pacjent w takim wypadku przebywa na turnusie na własny koszt.
ODPOWIEDZ