Turnus - czy przekazać dofinansowanie???
Turnus - czy przekazać dofinansowanie???
Wnioskodawca wybrał ośrodek, któremu kończył się wpis do rejestru dwa miesiące przed terminem rozpoczęcia turnusu. Pechowo w pierwszym podejściu ośrodek nie uzyskał tego wpisu. Udało sie dopiero za drugim podejściem. Wojewoda wydał decyzję pozytywną dzień po rozpoczęciu turnusu (ośrodek wniosek złoży 2 tyg. wcześniej jest to zaznaczone w zawiadomieniu o wpisie). Wnioskodawca obecnie jest na turnusie w tym ośrodku. A ja nie wiem co robić ? Nie wiem czy przekazać przyznane dofinansowanie czy nie? Obawiam się ,że jak nie przekażemy dofinansowania to ośrodek każe zapłacić wnioskodawcy za cały turnus. Proszę o pomoc. Może mieliście już taką sytuację.
Re: Turnus - czy przekazać dofinansowanie???
Moim zdaniem płacisz już po uzyskaniu decyzji pozytywnej.
PCPR po otrzymaniu informacji o wyborze przez osobę niepełnosprawną turnusu ma obowiązek sprawdzić czy ośrodek jest uprawniony do przyjmowania osób niepełnosprawnych (tzn. czy ma wpis do rejestru). Jeżeli nie spełniono tego warunku to informuje o konieczności dokonania wyboru innego ośrodka. A przekazanie dofinansowania następuje nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem turnusu. Sytuacja, że osoba niepełnosprawna jest teraz na turnusie nie powinna mieć miejsca.
W takim przypadku absolutnie nie można przekazać dofinansowania organizatorowi! Można to zrobić najpóźniej na siedem dni przed turnusem! Pacjent w takim wypadku przebywa na turnusie na własny koszt.
Oprócz Turnus - czy przekazać dofinansowanie??? - Stare tematy przeczytaj również:
Zawodowa rodzina a umowa z innym powiatem
dziecko z rz do mow
JEDNORAZOWA POMOC zawodowe RZ
Umowa architektoniczne
zasiłek pielegnacyjny w roodzinie zastępczej
Kontrola PFRON - bariery
jaki dochód
kontynuacja nauki
turnus rehab.
dochód z gospodarstwa
nadpłacone swadczenia rodzinie
REWOLUCYJNA ZMIANA USTAWY
Zapraszamy. oferta szkoleniowa: informacja publiczna,stypendia,świadczenia rodzinne i alimentacyjne
Księgowość
Dzieci w róznych formach opieki zastępczej a naliczenie
10 dodatkowych dni urlopu