TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE

Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE

Post autor: Moniuszko »

Dzien dobry, wg przeciętnego miesięcznego wynagrodznie oraz ustawy o reh. proszę napisac ile dofinansować w tym roku ludziom na turnusy? Chodzi mi o dokładna kwotę jaką przyznajecie dla znacznego, umiarkowanego i opiekuna na ten rok ??
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE

Post autor: pcprkolb »

O ile się nie mylę w obliczeniach to będzie:

znaczny/dzieci - 1355
umiarkowany - 1220
lekki - 1129
opiekun - 903
Moniuszko
Referent
Kontakt:

Aaa nie bierze się pod uwagę przeciętnego wynagrodzenia z dnia 10 listopada 2017 ? Jak robicie? Czy to nowe z 9 lutego ????
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

4)przeciętnym wynagrodzeniu - oznacza to przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej w poprzednim kwartale od pierwszego dnia następnego miesiąca po ogłoszeniu przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w formie komunikatu w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski", na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887);

w lutym ogłosili, że w poprzednim kwartale było 4516,69 zł, a pierwszym dniem następnego miesiąca po ogłoszeniu jest 1 marca więc do końca maja liczymy od tych 4516,69 zł
Moniuszko
Referent
Kontakt:

Tak tak wiem zgadzam się tylko tutaj kwestia mnie interesuje czy liczy się na dzień składania wniosków(2.01-05.012018 tylko wnioski z pierwszego tyg rozpatruje z powodu braku środków) czy na dzień rozpatrywania wniosków tj. 30 marca w moim przypadku proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

już o tym było, pcprkolb ma rację i liczy się na dzień rozpatrywania wniosków
Moniuszko
Referent
Kontakt:

Nie mogę nigdzie tego znaleźć a to na prawdę ważne i pilne mogę prosić o jakiś link ?? że liczy się dzień rozpatrywania a nie składania:)
pcprkolb
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

A jak jest z przekazaniem środków do organizatora?? Niby rozporządzenie opisuje kiedy i jak, ale co w przypadku gdy np. turnus jest w październiku a orzeczenie ważne powiedzmy do sierpnia?? Jak u was to wygląda??
Anna456
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Anna456 »

Wnioskodawca musi być osobą niepełnosprawną podczas turnusu, wiec albo wybiera termin wcześniejszy (jak orzeczenie do sierpnia to turnus odbywa się przed tym terminem, żeby podczas pobytu Wnioskodawca miał aktualne orzeczenie), albo wybiera termin późniejszy, tak, aby w międzyczasie dostarczyć do Centrum nowe aktualne orzeczenie i dopiero wtedy przekazujemy środki na konto organizatora.
A co w sytuacji, gdy mam wnioskodawcą który ma orzeczenie o stopniu ZNACZNYM ważne do końca kwietnia, rozpatruję wniosek na początku kwietnia i przyznaje dofinansowanie dla znacznego stopnia 30% przec. wynag., a osoba pojedzie w sierpniu i dostarczy wcześniej orzeczenie z UMIARKOWANYM stopniem niepełnosprawności (a w tym przypadku na pewno zmieni się stopień na niższy), to w takiej sytuacji wypłacam dofinansowanie takie jełkie było przyznane w informacji o sposobie rozpatrzenia wniosku, czyli 30%, zgadza się?
SOlga
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: SOlga »

Jaka kwota dofinansowania do turnusu do stopnia umiarkowanego, bo licząc na jednym kalkulatorze wychodzi 1219, na drugim 1220 jaką u was przyznajecie?
ODPOWIEDZ