turnusy-dyscyplinarne wyrzucenie
turnusy-dyscyplinarne wyrzucenie
Blagam o pomoc, od kogo egzekwowac srodki z pfron jesli uczestnik turnusu po 2 dniach dyscyplinarnie zostal usuniety my od organizatora czy orgniz. od os. niepelnosprawnej i wtedy nam?
Re: turnusy-dyscyplinarne wyrzucenie
Przypadki kiedy organizator ma obowiązek zwrotu środków PFRON wymienione zostały w Par. 12 ust. 1 pkt 9 rozporządzenia. Nie ma tam mowy o usunięciu uczestnika z jego winy z turnusu. Wniosek z tego nie musi w takiej sytuacji zwracać. Z punktu widzenia Par. 4 ust. 4 rozporządzenia wydaje się, że takiego zwrotu powinna dokonać osoba niepełnosprawna.
dziekuje, a czy o ten zwrot powinien sie starc organizator czy my jako pcpr?
Gdyby środki odzyskał organizator i zwrócił PCPR-owi dofinansowanie, to byłaby luksusowa sytuacja. Ale czy będzie chciał. Jeśli nie - to chyba należałoby żądać zwrotu od niepełnosprawnego. Tylko jak określić podstawę zwrotu - samo rozporządzenie czy też łącznie z odpowiedzialnością za szkodę wg Kodeksu Cywilnego?
i wlasnie tutaj mam wielki problem bo osoba jest nieodpowiedzialna organizator tez sie miga i jestem w kropce:(
Miałam taką sytuację. Organizator zwrócł nam pieniądze. Ale on był w takiej despeacji, że na własny koszt odwiózł turnusowiczkę do domu po 2 dniach pobytu na turnusie. Do dziś mam w uszach opieprz jaki usłyszałam - kogo im podesłaliśmy. Współczuję sytuacji.
Oprócz turnusy-dyscyplinarne wyrzucenie - Stare tematy przeczytaj również:
wywiad V
mieszkania chronione
rodziny zastępcze
sierota a kasa na naukę
m,
wychowanek MOW
odpis z KRS
szkoła
pokl turnus
dopłaty - PCPR
wywiady pracownika socjalnego w WTZ