TVP 1 Główne wydanie 16.IV. "Pracownik socjalny" - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 20:17

W wiadomościach, materiał dotyczący S. Berlusconiego podpisany, cyt.: pracownik socjalny"
A w materiale, m.in.: Pan Sylvio - w związku z orzeczeniem sądu będzie pracował w domu opieki (pewnie odpowiednik naszego domu pomocy społecznej), w komentarzu słownym mowa o wolontariacie... Obejrzyjcie materiał w necie, a jak ktoś cierpliwy to na stronie tvp1 znajdzie to wydanie - cierpliwości, bo im się wiadomości "wieszają", albo dźwięk szwankuje.
A teraz do rzeczy: jak interpretować ten pseudotytuł materiału? Pracownicy socjalni to osoby skazane i wykonujące wyroki sądowe? A może pracownik socjalny to wolontariusz, a może...?
Jak dla mnie to szczyt nie profesjonalizmu - podstawowych pojęć nie znają (mam dosyć słuchania w mediach, że "opieka" się nie interesowała, że pracownik socjalny, opiekunka (usługi opiekuńcze), asystent rodziny, asystent osoby chorej to jedno i to samo!!!
Wiecie co? Tak sobie myślę, że jesteśmy najmniej solidarną grupą zawodową, a szkoda, bo jest nas bardzo dużo, dużo mądrych, wykształconych, doświadczonych i kreatywnych osób (a kto był prekursorem aktywizacji lokalnej, kto tworzył programy autorskie, itp.). Może jednak warto byłoby zawalczyć o nasz wspólny wizerunek?
Nie umiem założyć bloga, a chętnie wrzucę kilka informacji z naszego podwórka...
zgredek

Napisano: 17 kwie 2014, 8:02

POPIERAM. masz całkowitą rację.
tonia

Napisano: 17 kwie 2014, 13:17

zgredek pisze:Może jednak warto byłoby zawalczyć o nasz wspólny wizerunek?
Nie umiem założyć bloga, a chętnie wrzucę kilka informacji z naszego podwórka...
Może zacznij pisać tego bloga TUTAJ? Z ciekawością czekam na kolejne Twoje wpisy!
pracowniksocjalny

Napisano: 23 kwie 2014, 19:54

Dziękuję za pozytywne informacje - nadal uważam, że nie dbamy o nasz wizerunek, o nasza pozycję zawodową i prestiż zawodu.
Co do bloga, to chwilowo muszę wstrzymać się z wrzucaniem informacji - mam jedną istotną sprawę do załatwienia (opowiem o efektach).
Dbajcie o siebie Pracownicy Socjalni, pozdrawiam bardzo ciepło ;)
zgredek

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x