TXM sklepy Textil Market nie wydają św. pracy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 wrz 2022, 9:28

Upadła sieć sklepów TXM, nie ma z nikim kontaktu. Pani pisemnie oświadczyła termin zakończenia umowy o pracę w sierpniu, jednak do tej pory nie otrzymała świadectwa pracy. Złożyła wniosek o zasiłek rodzinny; na weryfikacji ZUS widnieje że ona nadal jest w zatrudnieniu.
Czy na podstawie oświadczenia kobiety robię utratę dochodów?
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 06 wrz 2022, 10:13

Mam podobny przypadek z TXM, Pani będzie starała się o świadczenie pielęgnacyjne. Również nie wiem jak to ugryźć.....
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 06 wrz 2022, 10:36

jak się nie dostaje świadectwa pracy to się do sądu pracy pozew składa
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 wrz 2022, 10:49

Tom. pisze:jak się nie dostaje świadectwa pracy to się do sądu pracy pozew składa
To prawda ale przy upadłości to nie jest taka prosta sprawa. Wszystko zależy czy pracodawca wszystkie należności wstecz uregulował. Ja miałem kiedyś podobny przypadek. Spółka ogłosiła upadłość ale facet nie mógł się zwolnić i był na urlopie bezpłatnym bo pracodawca nie chciał wypłacić zaległego urlopu i zaległych wynagrodzeń. Zwolnienie wiązałoby się z rezygnacją dochodzenia swoich praw. Zrobiłem wydruk z KRZ, że spółka jest w upadłości. Wszystko zostało opisane na oświadczeniach. Pan podjął w między czasie inne zatrudnienie. Zrobiłem uzysk z poprzedniej pracy nie robiłem utraty bo urlop bezpłatny to nie utrata. Ponieważ nie chciałem Pana pokrzywdzić to pouczyłem o odwołaniu. SKO finalnie dało w oparciu o wydruk, że spółka jest w upadłości. W waszym przypadku ja bym się dopytał dlaczego Panie nie dostały świadectw pracy, bo może faktycznie będą dochodzić swoich praw po upadłości.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 wrz 2022, 11:06

ale o niewypłacone wynagrodzenie czy inne benefity to też do sądu pracy, nawet w jednym postępowaniu to ogarniają
a mając w łapie wyrok, klauzula i roszczenie do masy upadłościowej albo ten jakiś fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x