Tytuł wykonawczy sygnity - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lip 2014, 16:43

Witam!
Bardzo proszę o pomoc jestem nowa na Fa i teraz mam do zrobienia na dzień dobry tytuły wykonawcze w programie sygnity. Możecie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę. I o co chodzi z nowymi wzorami tytułów wykonawczych, bo w tym programie ich nie ma. czy coś namieszałam? :(
e2014

Napisano: 24 lip 2014, 8:33

1. Musi być wystawiona decyzja o zwrocie należności dla dłużnika alimentacyjnego, trzeba pamiętać aby w programie zmienić jej status na uprawomocnioną. Tylko uprawomocnione decyzje można dodać do windykacji.
3. W obsłudze windykacji zaznaczamy decyzję i wystawiamy upomnienie, tu już zależy jakie bo różnie ludzie robią, ja robiłem czteropozycyjne. Po wystawieniu upomnienie trzeba je wysłać dłużnikom za potwierdzeniem odbioru. W systemie trzeba będzie wprowadzić datę doręczenia.
4. Po upływie siedmiu dni od odbioru upomnienia przez dłużnika można wystawić tytuł wykonawczy. Ja wystawiałem czteropozycyjne. Zgodnie z rozporządzeniem ministra są nowe wzory ale do listopada 2014 można jeszcze stosować stare.
Wystawiając TW przeliczasz odsetki na dzień wystawienia, tak samo jak decyzja o zwrocie oraz upomnienie.
W TW ma być Nip Urzędu Miasta/Gminy podobnie konto i nazwa banku.
TW kierujesz do Naczelnika Urzędu Skarbowego w ....
Zwróć uwagę na koszty upomnienia w TW, obecnie wynoszą 11,60. W systemie może być ustawiona stara kwota.
TW podpisuje burmistrz/wójt.
TW drukuje się dwustronnie. Do Urzędu skarbowego wysyłasz 1 egzemplarz stron 1-6 + egzemplarz dla zobowiązanego trony 1-2. Dodatkowo kserokopia zwrotki potwierdzającej odebranie upomnienia. (Niektórzy mówią, że nie trzeba ale ja dla świętego spokoju wolę je zrobić).
Do TW dołączasz ewidencje (2 egzemplarze) tylko drukujesz je bez odsetek.
MZv2

Napisano: 24 lip 2014, 8:55

MZv2 dziękuję bardzo za odpowiedź! ja również mam robić tytuły czteropozycyjne. U mnie z tego co widzę TW podpisuje kierownik. Wczoraj dzwonił pracownik US i poinformował mnie, że już nie chcą ewidencji i że zastąpiona jest informacją ? Właśnie do listopada 2014 są stare bo zastanawiałam się czemu nie ma w sygnity nowych wzorów. A jak aktualizujesz TW po wpłacie dłużnika? Bo poprzedniczka wysyłała informację do US ale właśnie dzwonili i też coś już im nie pasuje.
e2014

Napisano: 24 lip 2014, 9:41

Aktualizacji jeszcze nie miałem ale system przy wprowadzaniu takiego zwrotu pyta czy zaktualizować TW. Wówczas wystarczy zmienić i zrobić wydruk z aktualizacją, wysłać. A przynajmniej tak czytałem w podręczniku.
MZv2

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x