Tytuł wykonawczy u osób samotnie wychowujących

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
adaw
Stażysta
Zajmuję się: SR,FA, SW
Kontakt:

Tytuł wykonawczy u osób samotnie wychowujących

Post autor: adaw »

Może dla Was to pytanie będzie banalna ale mi prawnik namieszał w głowie. Osoba dostarczyła postanowienie sądu o zabezpieczeniu powództwa poprzez zasądzenie alimentów. I mój prawnik powiedział że musi być nadany rygor natychmiastowej wykonalności żeby to był tytuł wykonawczy. Prawda?
MMilka
Stażysta
Zajmuję się: ŚR, ŚW
Kontakt:

Re: Tytuł wykonawczy u osób samotnie wychowujących

Post autor: MMilka »

Według mnie postanowienie skoro pochodzi z sądu to musi być tylko prawomocne ale jeżeli jest ugoda zawarta przed mediatorem albo alimenty spisane u notariusza to wtedy musi być tytuł wykonawczy zatwierdzony przez sąd
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

To prawnik jeszcze powinien pamiętać po zajęciach z cywila, że temu postanowieniu z urzędu sąd wali klauzulę wykonalności.
adaw
Stażysta
Zajmuję się: SR,FA, SW
Kontakt:

Post autor: adaw »

Ale w tym postanowieniu nie ma żadnej wzmianki o nadaniu klauzuli natychmiastowej wykonalności.... Z góry dziękuję za cierpliwość :?
Hippopotomonstro
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Hippopotomonstro »

Tytuł wykonawczy to nie wyrok który się uprawomocnił tylko taki któremu nadano klauzulę wykonalności. Ponadto klauzula wykonalności to nie to samo co rygor natychmiastowej wykonalności. Prawnik zapewne miał na myśli wyrok z nadaną klauzula wykonalności który jest właśnie tytułem wykonawczym.
ODPOWIEDZ