ubezpieczenia od października - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 12:58

chodzi mi o ustawę o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, która wchodzi w życie od 1 października 2015
chodzi mi o art. 3, że osoba która nabyła prawo do świadczenia pielęgnacyjnego przed wejściem w życie tej ustawy może złożyć wniosek o odstąpienie od ubezpieczeń w ZUS i wrócić do KRUS.
Jak myślicie z jakim dniem może odstąpić od tego ubezpieczenia, od dnia złożenia takiego wniosku, od 1 października 2015 lub czy może odstąpić od ubezpieczeń zus z datą wcześniejszą niż 1.10.2015 r. bo są rolnicy, którym zależy na ciągłości ubezpieczeń w KRUS a zostali wyrejestrowani z krus na przykład od 01.07.2013 r.
mmn

Napisano: 24 wrz 2015, 13:42

a oświadczenia przy opiekuńczych zostawili, bo to trochę nie ma sensu?
kasia7

Napisano: 24 wrz 2015, 14:18

od dnia złożenia wniosku
edata

Napisano: 24 wrz 2015, 14:27

oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego?
Z tego co rozumiem to właśnie osoby, które złożyły takie oświadczenia będą mogły odstąpić od ubezpieczeń w zus i wrócić do krus
mmn

Napisano: 24 wrz 2015, 19:29

A co z tymi co opłacali KRUS i nie wyłączyli się z ubezpieczenia co z nimi teraz zrobić? Trzeba ich zgłosić u nas?
Ania gops

Napisano: 25 wrz 2015, 7:44

jest dużo takich osób, jeżeli OPS lub ta osoba powiadomi KRUS, że osoba pobierała na przykład zdo i nie wyrejestrowała się z krus to na siłę wyrzucają z krus a ops musi odprowadzić zaległe składki do zus i powstaje problem z odsetkami za te składki.
mmn

Napisano: 25 wrz 2015, 8:01

możecie podać poz. z dz. u. .. bo coś chyba przegapiłam :oops: :oops:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 9:46

ustawa z 5 sierpnia 2015 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wchodzi w życie z dniem 1 października 2015 r. ale chyba jeszcze nie podpisana.
mmn

Napisano: 29 wrz 2015, 19:35

mmn pisze:ustawa z 5 sierpnia 2015 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wchodzi w życie z dniem 1 października 2015 r. ale chyba jeszcze nie podpisana.
podpisana ale nie opublikowana
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2015, 20:14

ALE TO WSZYSTKO BEZ SENSU A JA BYM ROLNIKÓW ZOSTAWIŁA W KRUSIE
Ala123456

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny