ubezpieczenie 90-dniowe POMÓŻCIE - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 15:15

Witam.
Mam takie pytanko czy ktoś miał sytuacje przy wystawianiu decyzji 90-dniowej że nie można namierzyć osoby na której ma być świadczenie? Mam w tej chwili dwie takie sytuacji i nie wiem czy mam odmówić przyznania świadczenia czy umorzyć postępowanie. Nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego bo jak w jednym tak i w drugim przypadku nie wiadomo gdzie się znajduje osoba. Jedną sprawę mam z innej gminy pracownicy tam próbowali namierzyć osobę jednak bez skutecznie wyszło na to że pan jest bezdomny i prowadzi wędrowniczy tryb życia. Ostatnie udzielone świadczenie ma na terenie mojej gminy więc ośrodek przesłał sprawę do mnie i nie wiem co mam teraz z nią zrobić... Natomiast drugi Pan jest z mojej gminy niestety rozpłynął się i nie wiadomo gdzie przebywa, niby zameldowanie ma u nas ale nie przebywa od dawna pod adresem zameldowania (tak twierdzą sąsiedzi)....
Miał ktoś może taki przypadek? Pomóżcie!!!
pracowmik MOPS

Napisano: 30 kwie 2015, 7:09

My odpisujemy np. szpitalowi, ze nie mozemy przeprowadzić wywiadu, bo osoba nie zamieszkuje , nie wiemy gdzie przebywa itp. jak na razie to wystarcza. Nie mialysmy nigdy problemów.
msma

Napisano: 30 kwie 2015, 8:09

Wg orzecznictwa, szpital w takich sprawach jest stroną, więc nie wystarczy pismo - powinno się wydać szpitalowi decyzję odmowną. Ponieważ, również wg orzecznictwa, brak możliwości przeprowadzenia wywiadu sam w sobie nie może stanowić podstawy do odmowy, w uzasadnieniu dobrze napisać, że nie było możliwości przeprowadzenia wywiadu ani ustalenia w jakikolwiek inny sposób, czy osoba w czasie udzielania świadczenia spełniała warunki, o których mowa w art. 54 ustawy o świadczeniach zdr.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 8:12

hej, ja miałam taki przypadek, też gość prowadzi wędrowniczy tryb zycia i zameldowany jest u nas, musiałam wydać decyzję, podaj maila wyśle Ci wzór decyzji w przypadku, gdy nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego
ewela87

Napisano: 04 maja 2015, 14:15

Mam pytanie do następującej sytuacji - decyzja wydana na 90 dni dla podopiecznej tj. od 30.03.2015 r., od dnia 10 kwietnia odbywa karę pozbawienia wolności. Jaka powinna wyglądać cała procedura? Wszczęcie i uchylenie decyzji?? Pomóżcie. Dziękuję
red_line

Napisano: 06 maja 2015, 12:01

Proszę o przesłanie wzoru decyzji w przypadku, gdy nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Mam problem z bezdomnym.
a jak alicja

Napisano: 06 maja 2015, 12:13

Hej, zastanawiam się jak mogliście wydać decyzję odmowną jeśli nie przeprowadziliście wywiadu? Nasz art. 106 ust. 4 mówi, że Decyzję administracyjną wydaje się PO PRZEPROWADZENIU WYWIADU! Chyba, że nie opieraliście się artykułach ustawy o pomocy społecznej?
aleale?

Napisano: 06 maja 2015, 20:48

Tak jak jeżozwierz......

tylko nie decyzja odmowna a przyznająca...

macie już wszystkie informacje, niezbędne dla przeprowadzenia wywiadu... tyle musi wystarczyć...

wiem z doświadczenia...

1) szpital jest stroną
2) to że facet znikł, nie oznacza, że nie można przeprowadzić wywiadu... Trzeba szukać w środowisku osób, które go znają... pozbierać co się ma i udokumentować że jest bezdomny i się błąka... skoro bezdomny i się błąka to kokosów nie ma...

wniosek prosty - nie można odmówić bo szpital nie może być stratny...

no chyba że chcemy się kopać z wiatrem... ale orzecznictwo jest już ugruntowane...
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x