Kobieta pobiała świadczenie pielęgnacyjne na syna do 30-09-2017 i sama opłacała sobie składkę w KRUS, dziś dostarczyła nowe orzeczenie i wniosła o objęcie ją ubezpieczeniem społecznym. Na dzień składania wniosku kobieta podlega jeszcze ubezpieczeniu w krus, ponieważ sama je opłaca, czy możemy objąć ją ubezpieczenie w krus skoro podlega ubezpieczeniu? Zdaje sobie sprawę, ze w krus ja wyrejestrują ponieważ była i zgłosiła ze od 01-10-2017 zaprzestała pracy w gosp. rolnym. Ale jednak na dzien skladania wnosku podlega ubez spol w krus
o ubezpieczenie spoleczne sie nie wnosi kwestia oplacania ubezpieczen nie jest postepowaniem administracyjnym,ktore masz rozstrzyygac i zkonczyc decyzja- tak na marginesie
a jesli swiadczenie przyznajesz rolnikowi lub domownikowi rolnika to pouczasz go, ze ma isc do krus i zlozyc tam wniosek o objecie go ubezpieczeniem na wniosek w zwiazku z otrzymywanym swiadczeniem opiekunczym. KRUS go ubezpiecza (zmienia forme ubezpieczenia z obowiazkowego na ubezpieczenie na wniosek) i tobie przysyla decyzje, na podstawie ktorej oplacasz tej osobie KRUS
ok w taki wypadku powiedzcie mi jeszcze co ze zdrowotnymi, do tej pory Pani opłacała także w KRUS? Czy od przyznania świadczenia pielęgnacyjnego my będziemy opłacać
skladka zdrowotna zalezy od tego czy pani posiada ubezpieczonego meza bo jesli tak, to organ nie ma obowiazku oplacania za nia skladki, gdyż status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia organ z tego obowiazku (ubezpieczenie zdrowotne ma miec przy mezu), jesli takiego statusu pani nie posiada, to bedziesz musiala zglosic ja do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS
mam jeszcze jedno pytanie, może głupie ale syn tej Pani ma orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, niepełnosprawność od 20 roku życia ale nie ma zapisu na orzeczeniu ze powstało w trakcie nauki w szkole