Witam, napiszcie czy ubezpieczacie zdrowotnie członków rodziny osoby pobierającej szo? Mam babkę ktora jest w PUP ubezpieczona i ma tez ubezp. meza i dzieci w PUP. Teraz z nasza decyzją jedzie do PUP zeby się wyrejestrować... Czy możemy ubezpieczac ja i tez meza i dzieci?
ja też uważam, że takich osób nie powinno się ubezpieczać, ale problem powstaje w momencie, kiedy się okazuje, że mąż jest np. alkoholikiem, który ma wszystko w d...e, i jeżeli coś się wydarzy, kto będzie winny - oczywiście pracownik OPS, ponieważ w takiej sytuacji należało ubezpieczyć matkę z dziećmi
No a jak mąż nie ma ubezpieczenia to babki i dzieci też mam nie ubezpieczyć? Niektórych mężów nie da się zmobilizować do zarejestrowania A jak się mu co stanie to kłopot będzie mieć żona, która i tak łatwego życia nie ma ;/
ło matko.... a dlaczego chcecie sie bawić w zbawców świata, nie odpowiadacie za decyzje życiowe ludzi. Czy ktoś pilnuje waszych spraw osobistych- jak coś przegapisz twoja strata. Nikogo to nie interesuje...
Jak kobiety godzą sie na życie z alkoholikiem to ponoszą tego konsekwencje- muszą pilnować za mężów rejestracji w PUP i ubezpieczenia. Mobilizowanie rodzin i pilnowanie aby dbały o swoje sprawy to robota pracowników socjalnych i asystentów rodziny....... a nie urzędników od świadczeń rodzinnych.
no niby tak:) ale tylko status czlonka rodziny OSOBY UBEZPIECZONEJ zwalnia organ z objecia ubezpieczeniem zdrowotnym tej osoby...nie sam status czlonka rodziny:D wiec jesli maz nie jest osoba ubezpieczona to nie mamy wyjscia i musimy zglosic do ubezpieczenia zone (pobierajaca swiadczenie opiekuncze) i przy niej jej czlonkow rodziny
ja tez raczej "gonie" takich do PUP ale jesli sie nie dadza zagonic to ubezpieczam:)
raczej posiadanie tytułu do ubezpieczenia (a nie statusu) zwalnia nas z obowiązku ubezpieczenia przy naszych świadczeniach
Przy którejś z kontroli Pani tłumaczyła , że nie można tak pochopnie dysponować ubezpieczeniem bo to jest rodzaj zasiłku i ma przełożenie na pieniądze i budżet. Marnotrawienie środków publicznych to naruszenie dyscypliny budżetowej....... tak , że radzę uważać i ostrożnie podchodzić do tematu. Pamiętajcie-kto ma miękkie serce musi mieć twardą d..pę.
art. 66 ust. 2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17–20, 26–28b, 30 i 33.