Napisano: 28 lip 2017, 15:24
Zaciekawił mnie ten problem i znalazłem coś takiego - art. 214 § 1. KKW: "Poza wyjątkami przewidzianymi w przepisach niniejszego rozdziału, tymczasowo aresztowany korzysta co najmniej z takich uprawnień, jakie przysługują skazanemu odbywającemu karę pozbawienia wolności w systemie zwykłym w zakładzie karnym typu zamkniętego i nie stosuje się do niego ograniczeń innych niż te, które są konieczne do zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania karnego, utrzymania porządku i bezpieczeństwa w areszcie śledczym oraz zapobieżenia wzajemnej demoralizacji tymczasowo aresztowanych." Ale swoją drogą, nie bardzo rozumiem, po co chcesz w ogóle wygaszać? Wygaszać musiałabyś, gdyby został ubezpieczony z jakiegokolwiek tytułu wynikającego z ustawy o świadczeniach z opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Wszystkie możliwe tytuły określa art. 66 tej ustawy. Opieka zdrowotna w aresztach i zakładach karnych to nie jest ubezpieczenie na mocy tej ustawy, to jest zupełnie inny system i tu nic ze sobą nie koliduje i się nie dubluje. Ja bym nie wygaszał.