Świadczeniobiorca miał przyznany zasiłek stały do 02.04.2016 r. wraz z ubezpieczeniem zdrowotnym. Od 01.03.2016 r. za okres wsteczny ZUS przyznał mu emeryturę. ZUZ zwrócił część wypłaconego zasiłku stałego świadczeniobiorcy. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Wyrejestrować świadczeniobiorcę z ubezpieczenia od dnia 01.03.2016 i zrobić korekty dokumentów rozliczeniowych za marzec i kwiecień? Proszę o pomoc.
Wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego od dnia przyznania zas. stałego ze składką - czyli od 02.04.2016 jak wynika z Twojego zapisu. Plus korekty deklaracji za kwiecień, bo w maju juz nie dostał zasiłku i nie były opłacane składki.
Nie możesz wyrejestrować od 01.03.2016 bo wtedy nie był u ciebie ubezpieczony...
A to przepraszam bardzo... doczytałam, że OD 02.04.2016
W takiej sytuacji miałaś rację, ZWUA z 01.03.2016 i korekty deklaracji za marzec i kwiecień 2016 Przepraszam raz jeszcze, nie chciałam Cię wprowadzić w błąd
Może napiszę tak, pracownik socjalny będzie pisał do ZUS o zwrot zasiłku to może od razu napisać o składce zdrowotnej? I jeśli zwrócą to umniejszam sobie?
Ja w takiej sytuacji pomniejszam bieżący przelew do ZUS o kwotę nadpłaconych składek i wysyłam pismo do ZUS z wyjaśnieniem dlaczego kwota przelewu jest mniejsza od kwoty wykazanej w deklaracji.
Tylko u nas cały czas wiszą jakieś stare zaległości, nikt nie wie czy to są nadpłaty czy niedopłaty. ZUS nie potrafi tego rozgryźć, więc raczej takiego rozwiązania nie mogę zastosować