ubezwłasnowolniona - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 cze 2015, 14:29

Chora jest osobą ubezwłasnowolnioną, ma opiekuna prawnego w mieście X, który złożył wniosek w naszym malutkim OPS o specjalistyczne usługi opiekuńcze, z rozeznania wiem że chora wymaga ale umieszczenia w DPS gdyż wymaga całodobowej opieki. Niby opiekun złożył taki wniosek w Sądzie tj. umieszczenie bez jej zgody ale to potrwa. Wymaga też leczenia szpitalnego zamkniętego ale ponoć chora nie wyraziła na to zgody. Co należy zrobić w takim przypadku: na naszym terenie nie ma żadnych osób aby takie usługi wykonywały a do miasta mamy 40 km, żaden z prac. socjalnych nie w tym zakresie przeszkolenia. Czy można dać odmowę uzasadniając ją tym, że brak takich osób do opieki a poza tym pracownik wie, że ta osoba musi być umieszczona w DPS ze względu na schorzenia, zagrożenie zdrowia i własnego życia. Bardzo was proszę o pomoc, jest to mój pierwszy taki przypadek.
zmora

Napisano: 24 cze 2015, 22:02

Hej, pomoże ktoś.
zmora

Napisano: 25 cze 2015, 11:13

Czegoś tu nie rozumiem: osoba jest ubezwłasnowolniona, ale nie wyraża zgody na leczenie szpitalne? Przecież o tym decyduje w tym momencie opiekun prawny. Opiekun nie powinien składać też wniosku o umieszczenie w dps bez zgody, bo to on tą zgodę wyraża, a do sądu może się zwrócić najwyżej o "przyklepanie" tej decyzji ponieważ wykracza ona poza zwykły zarząd opiekuna. Wygląda więc na to, że osoba jest ubezwłasnowolniona częściowo, albo ma nieświadomego opiekuna prawnego.
Co do usług specjalistycznych to odmowa z dwóch powodów: brak możliwości i zasadności świadczenia tego typu usług w sytuacji, gdy osoba faktycznie nadaje się do dps (stopień niesamodzielności w środowisku nie jest możliwy do zniwelowania nawet przy wdrożeniu specj. usł. op. i wymaga całodobowej pomocy osób trzecich). I jeszcze jedno: specjalistyczne usługi opiekuńcze to nie jest zadanie pracownika socjalnego, nawet jeśli miałby przygotowanie medyczne (kwalifikacje do tego typu usług).
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2015, 12:49

Jakobos, ślicznie dziękuję za pomoc, tak właśnie myślę czy nie napisać skargę na opiekuna, chce odsunąć problem od siebie a zwalić to na prac. socjalnych tj. specj. usługi opiekuńcze. Chora osoba jest całkowicie ubezwłasnowolniona ale on twierdzi, że musi sama wyrazić zgodę na leczenie zamknięte którego wymaga i nawet mu to lekarz psychiatra przekazał. Jeszcze raz śliczne dzięki.
zmora

Napisano: 25 cze 2015, 12:55

Art.54 ust.4 ustawy o pomocy społecznej: "W przypadku gdy osoba bezwzględnie wymagająca pomocy lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na umieszczenie w domu pomocy społecznej lub po umieszczeniu wycofają swoją zgodę, ośrodek pomocy społecznej lub dom pomocy społecznej są obowiązane do zawiadomienia o tym właściwego sądu, a jeżeli osoba taka nie ma przedstawiciela ustawowego lub opiekuna - prokuratora".

Kiedyś tak zrobiliśmy, sąd to przyklepał, i człowiek do tej pory jest w DPS. Powodzenia.
Esia

Napisano: 25 cze 2015, 13:14

Jesteście kochane, dziękuję ślicznie za pomoc. Niby opiekun złożył wniosek do Sądu o umieszczenie bez zgody ale powiedział że jest długi czas oczekiwania na sprawę, jak na razie nie mam dokumentów na to wszystko.
zmora

Napisano: 25 cze 2015, 13:16

Jesteście kochane, dziękuję ślicznie za pomoc. Niby opiekun złożył wniosek do Sądu o umieszczenie bez zgody ale powiedział że jest długi czas oczekiwania na sprawę, jak na razie nie mam dokumentów na to wszystko.
zmora

Napisano: 06 lip 2015, 13:07

Ponownie zadam pytanie, wywiad przeprowadziłam, nie zebrałam oświadczeń gdyż jak wiadomo osoba jest chora psychicznie, zebrałam surowe fakty na temat zamieszkania, warunków tam panujących jednak mam dylemat czy ten wywiad nie przesłać do właściwego OPS gdzie mieszka opiekun prawny aby to oni uzupełnili ten wywiad i podjęli stosowną decyzję tj. specjalistyczne usługi a nawiasem mówiąc po pobycie u chorej jestem załamana gdyż widzę, że chora wymaga bezwzględnie całodobowej opieki a opiekun prawny wnosi w podaniu o specjalistyczne usługi tj.opalanie w okresie zimowym mieszkania, podawania leków, robienie zakupów. Gdy mu nadmieniłam gdyż był obecny podczas wywiadu o umieszczeniu oburzył się bardzo twierdząc, że on nie widzi takiej potrzeby. Bardzo proszę o wypowiedzi i pomoc.
zmora

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x