Uchyla się. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 gru 2013, 15:34

Mam pytanie, mianowicie jest taka sytuacja dłużnik nie stawił się na wywiad, od komornika mam pismo, że w ostatnich 6 miesiącach nie dokonywał wpłat, teoretycznie powinnam wystawić decyzję o uchylaniu się jednak tą decyzję miał wystawioną w sierpniu a na szkoleniu mówiono nam, że skoro jest jedna decyzja to nie wystawia się jej na określony czas tylko dopóki nic sie nie zmieni. Tylko co w tym przypadku zrobić zaraz wysyłać do prokuratury i do starosty?
~Referent

Napisano: 04 gru 2013, 15:38

nie wiem dlaczego czekalas tak dlugo z wnioskami do PR i SP
~hala

Napisano: 04 gru 2013, 15:42

Ja jestem na zastępstwie i w tym czasie mnie nie było co była ta sprawa prowadzona, potem jak wszystkie wiemy był szal z wnioskami.
~Referent

Napisano: 04 gru 2013, 15:57

Ja po szkoleniu u Mazurkiewicza robię tak:
1. dłuznik nie przychodzi na wywiad
2. wszczynam postepowanie bo musze, mimo ze była juz decyzja o uchylaniu się
3. sprawdzam czy płaci te 50 %
4. umarzam postępowanie bo bezprzedmiotowe, gdyż decyzja ze dłużnik się uchyla już była wydana, a w uzasadnieniu dodaję ze pierwsza decyzja jest nadal obowiązujaca bo dłuznik nadal nie płaci
5. do 14 dniach wysyłam wniosek do prokuratury (nie dodaję decyzji bo nie muszę)
6. do starosty nie wysyłam, bo juz raz zabrałam mu prawko - robie tylko notatkę

była kontrola i jest ok!

ale u ciebie zrobiłabym tylko notatke ze dłuznik już był uznany za uchylającego się, nic się nie zmieniło, wiec nie wysyłasz ponowie do prokuratury i starosty - to będzie zgodnie z projektem zmian w ustawie FA, ktora ma wejść w pierwszym połroczu 2014r.
~w

Napisano: 04 gru 2013, 16:08

w dziękuję

A jeśli Prokuratura umarza postępowanie to procedura zaczyna się od nowa? Wtedy mogę wydać decyzję uznającą za uchylającego?
~Referent

Napisano: 04 gru 2013, 16:11

nie ! procedura zaczyna się od nowa jak wpłynie kolejny wniosek o postępowanie wobec dłużnika na nowy okres świadczeniowy
~w

Napisano: 04 gru 2013, 16:16

Dziękuje za odpowiedz.
~Referent

Napisano: 04 gru 2013, 16:22

tez tak sadzę, z tym że ciągle miałam taka niepewność, dziękuję za potwierdzenie!
~ola

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x