Uchylający płaci 50% - co dalej? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 lut 2016, 20:27

Bardzo proszę o pomoc mądrzejszych :cry:
Dłużnik w poprzednim okresie został uznany za uchylającego się i stracił prawo jazdy.
Teraz przyniósł zaśw. od komornika o wpłatach powyżej 50% przez ostatnie 6 msc. aby odzyskać prawko.
Wymyśliłam to tak, ale nie jestem pewna:
1. Uzyskać od dłużnika pisemną prośbę o zwrot prawa jazdy?
2. Wystosować zapytanie do komornika o 50% (tak dla pewności)?
3. Wezwać dłużnika na wywiad i oświadczenie majątkowe (żeby dowiedzieć się co się zmieniło)?
4. Wniosek do Starosty o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy?
5. Wszczęcie postępowania o uchyleniu decyzji o znaniu dłużnika za uchylającego się (tu najbardziej się waham,bo czytałam gdzieś wcześniej, że tej decyzji nie tykamy)?????
6. Uchylenie decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się ?????
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
makam
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 23:09
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 9:27

Pomóżcie proszę.
Zastępuję koleżankę a muszę dziś ruszyć tą sprawę.
makam
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 11:29

Może jednak ktoś pomoże?
makam
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 21:55

makam pisze:Bardzo proszę o pomoc mądrzejszych :cry:
Dłużnik w poprzednim okresie został uznany za uchylającego się i stracił prawo jazdy.
Teraz przyniósł zaśw. od komornika o wpłatach powyżej 50% przez ostatnie 6 msc. aby odzyskać prawko.
Wymyśliłam to tak, ale nie jestem pewna:
1. Uzyskać od dłużnika pisemną prośbę o zwrot prawa jazdy?
2. Wystosować zapytanie do komornika o 50% (tak dla pewności)?
3. Wezwać dłużnika na wywiad i oświadczenie majątkowe (żeby dowiedzieć się co się zmieniło)?
4. Wniosek do Starosty o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy?
5. Wszczęcie postępowania o uchyleniu decyzji o znaniu dłużnika za uchylającego się (tu najbardziej się waham,bo czytałam gdzieś wcześniej, że tej decyzji nie tykamy)?????
6. Uchylenie decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się ?????
podbijam pytanie
też chciałabym wiedzieć jak to poprawnie zrobić
wioleta ops

Napisano: 19 lut 2016, 9:05

a decyzja o uchylaniu się dlaczego była wydana ?? nie zgłosił się na wywiad czy co ??
pres

Napisano: 19 lut 2016, 9:13

i czy na podstawie tej decyzji było zabrane prawo jazdy ?? piszecie nie zrozumiale i nie wyjaśnicie do końca sprawy i przez to mało komu chce się odpisywać ...
pres

Napisano: 19 lut 2016, 19:28

Decyzja, jak pisałam wcześniej, była wydana w poprzednim okresie. Powodem było niestawiennictwo na wywiad oraz brak wpłat 50%. Konsekwencją tego było zabranie prawa jazdy.
Na ten moment wszczęłam postępowanie w sprawie zwrotu prawa jazdy (też nie jestem pewna czy słusznie postąpiłam) i wykonałam czynność 1 i 3 z mojej listy, nad pozostałymi czynnościami wciąż się zastanawiam.
???
makam
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 20:33

uważam, że aby wystąpić o zwrot prawka najpierw należy uchylić decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się, jesli istnieje taka decyzja w obrocie prawnym to nie ma podstaw do wniosku o zwrot prawa jazdy. decyzje uchylić w całości jak placił te 50 % przez 6 m-c w tył (zapytanie do komornika) i jak zadośćuczynił wezwaniu przez które taka dacyzja została wydana (zgłosił się na wywiad, zarejestrował się w pup itp).
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 20:38 przez kropka86, łącznie zmieniany 1 raz.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 19 lut 2016, 20:36

ponadto wydaje mi się, że my nie możemy wszcząć postępowania w sprawie zwrotu, bo nie w naszych kompetencjach leży wydawanie decyzji w sprawie zatrzymania prawa jazdy, a decyzje o zwrocie też wyda starosta. my tylko piszemy wniosek o zwrot zatrzymanego prawa jazdy do starosty (po uchyleniu decyzji o której wcześniej pisałam)
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x